Skip to main content

Elég rákeresni arra, hogy ‘mediterrán diéta’ és  máris könnyen beleszerethetünk ebbe a gazdag és izgalmas étrendbe. Hagyján, hogy a legtöbb fogás színes, gusztusos és megér egy közösségi média posztot, mellette igen ízletesek és értékes tápanyagokat is magukban hordoznak. Ebben a cikkben elkalauzolunk a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, húsok és tenger gyümölcseinek világába, amibe beleférnek a gabonafélék és az olívaolaj is.

A mediterrán diéta követésének előnyei

A mediterrán életmód holisztikusan közelíti meg az ételeket és azok tápértékét, a legtöbb fogás növényi alapú és nem a nehezebb húsokra építkezik. A mediterrán diéta középpontjában inkább a tejtermékek, a tojás, a baromfi hús, a tenger gyümölcsei állnak és a vörös húsok háttérbe szorulnak. Igazi alappillére ennek a táplálkozási formának pedig az olívaolaj és a halak, amelyek fogyasztásával rengeteg értékes zsírt juttathatunk szervezetünkbe. Az étrend szabályait rendkívül könnyű betartani, mert eszméletlen finom fogásokat készíthetünk ezekre az alapanyagokra támaszkodva. Kedvenc fogásainkat elkészíthetjük avokádóval, lazaccal, bogyós gyümölcsökkel, magokkal, babfélékkel, paradicsommal, citrusfélékkel és mogyorúfélékkel.

A mediterrán diét gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, Omega-zsírsavakban, polifenolokban és antioxidánsokban, amelyek mind-mind elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz.

Jöjjön pár alapszabály a mediterrán diéta betartásához

  • Fogyassz napi szinten zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket és egészséges zsírokat
  • Fogyassz heti szinten akár többször halat, baromfi húst és tojást, ha pedig vegetáriánus vagy, akkor hüvelyeseket
  • Mértékkel fogyassz tejtermékeket
  • Limitáld a vöröshús beviteled

mediterrán diéta

Olívaolaj és a mediterrán étrend

Az extraszűz olívaolajban rejlik a mediterrán diéta egyik esszenciája, amely a Zinzinonál a R.E.V.V.O-ban összpontosult. Ez a koncentrátum olyan bioaktív aktioxidánsokat tartalmaz, amelyek harmincszor hatékonyabbak, mint egy átlagos olívaolaj. Olyan természetes alapanyagokat tartalmaz, amelyek a teljes spektrumát magukba zárták az olajbogyóban rejlő kincseknek. Ez nemcsak egy átlagos olaj a salátánkra vagy sültjeink mellé, hanem arra hivatott, hogy rendben tartsa a koleszterin szintünket, megvédje vérünkben a lipideket az oxidatív stressztől. Használatával hatékonyan őrizhetjük meg egészségünket.

Hogyan kövesd ezt az étrendet?

Ez az étrend tradíciókon és hagyományokon alapszik, amely összekovácsolt mindig is olyan közösségeket, amelyek imádták az életet és imádtak egészségesen enni. A mediterrán diéta követése türelmet, időt, nyugalmat igényel. Benne van a helyi egészséges alapanyagok felfedezése, némi ínyencséggel megbabonázva és átitatva jó étvággyal. A mediterrán életmódot egyszerre itatja át a nyüzsgés és a nyugalom szeretete, ami az izgalmas ízekben is benne van. Ennek az étkezési formának egyenesen filozófiája van, amely úgy válhat életmódunkká, hogy közben nem vonunk meg magunktól semmit, nem mondunk le sem fontos, sem pedig ízletes tápanyagokról. Ez talán minden étrenddel szemben az egyik legnagyobb előnye. A kérdésre a válasz tehát az, hogy élvezettel kövessük ezt a diétát.

első lépésként szerezd be hozzá a Zinzino R.E.V.O.O extraszűz olívaolajat, majd kutasd fel a legjobb termelőket a környékeden és kövesd közösségi felületeinket, ahol folyamatosan ötletet gyűjthetsz egészséges receptjeinkből.

Hozzászólás