Skip to main content

Rendkívül fontos a többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása egészségünk szempontjából, legyen szó akár az omega-3 vagy az omega-6 zsírsavakról. Ezek viszont csak akkor igazán hatékonyak, ha ideális arányban fogyasztjuk őket.

Az omega-3 típus javarészt esszenciális zsírsavakból áll, azaz csak táplálkozás után juthatunk hozzá. Legismertebb fajtái az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA), míg az omega-6 főbb képviselői a linolsav és az arachidonsav.

Javasolt arány

A legoptimálisabb, ha az omega-6 és az omega-3 3:1, de maximum 5:1 arányban jut szervezetünkbe. Az OÉTI vizsgálatai alapján ezzel szemben a hazai arány úgy 30:1 körül mozog, aminek az egészségre káros hatása is lehet. 

Az aránytalan omega zsírsav fogyasztás következményei

A leggyakoribb hiba, hogy az omega-6 aránya lényegesen magasabb a bevitt omega-3-hoz képest. Ilyenkor az előbbinek megjelenhetnek negatív hatásai is. Gyulladásos folyamatokat, szabadgyökök képződését, érelmeszesedést idézhet elő szervezetünkben a felborult omega-6:3 arány.

Milyen betegségek megelőzésében segít a helyes omega-6:3 arány?

Főként a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések megelőzésében segítenek ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak, ha megfelelően fogyasztjuk őket. Jelentős mértékben támogatják szervezetünket a mell-, a vastagbél- és a prosztatarák prevenciójában. Csontjaink egészségének megőrzésében is komoly szerepe van az omega-3 és -6 zsírsavaknak, így a csontritkulás kialakulását is megakadályozhatjuk fogyasztásukkal.

Mit tegyek a helyes arány fenntartásáért?

Étrendkiegészítőkkel és tudatosabb étkezéssel is támogathatjuk a helyes beviteli arányt. Általában a túlzott omega-6 fogyasztás borítja fel az egyensúlyt, így célszerű az omega-3 zsírsavat pótolnunk. Érdemes tengeri halakat, algákat, lenmag-, dió- és repceolajat, mandulát, pekándiót, diót fogyasztanunk.

A Zinzino BalanceTest segítségével egyedülálló módon egy egyszerű, otthon is elvégezhető száraz vérteszt segítségével megtudhatjuk a szervezetünk  omega-6 és omega-3 arányát.

Hozzászólás