Skip to main content

Egyre többször hallani a mikrobiomról, amikor emésztőrendszerünk egészségéről, anyagcserénkről vagy éppen egy-egy diétáról esik szó. De mit is jelent a mikrobiom, hogyan hat szervezetünkre és miként függ össze a fent említett dolgokkal? Ezekre a kérdésekre fogsz választ találni, ha elolvasod következő blogbejegyzésünket. Ne is szaporítsuk a szót, vágjunk bele a témába és térképezzük fel szervezeted mikroorganizmus szinten!

Mi az a mikrobiom?

Az emberi bélrendszerben rengeteg baktérium, vírus és gomba található, nagyjából 100 milliárd ilyen mikroorganizmus él emésztőrendszerünk különböző szakaszaiban. Ezeknek a kis organizmusoknak a gyűjtőneve a mikrobióta. A mikrobiótát sejtek alkotják, amelyekben megtalálható a DNS, aminek egy bizonyos szakasza a gén. Mikrobiomnak a mikrobióta sejtjeinek génállományát hívjuk.

A mikrobiom a mikrobák avagy mikrobioták összessége. Ezek a parányi dolgok velünk, bennünk, rajtunk élnek. Feladatuk, hogy  tápláljanak, védjenek, cserébe pedig néha kihasználnak minket. Szerveink és szöveteink ideális esetben egy jól szervezett, közös  kis ökoszisztémát alkotnak azokkal a mikrobákkal, amelyek szervezetünkben élnek. Ezeknek a mini segítőinknek az a feladata, hogy jótékony baktériumként, vírusként, vagy gombaként védjenek minket és támogassák szervezetünkben olyan anyagoka előállítását, amelyek megakadályozzák a betegséget okozó mikroorganizmusok megtelepedését szervezetünkben.

A legnépszerűbb mikroorganizmus: a bélbaktérium

A bélbaktériumok szerepe rendkívül fontos egészségünk szempontjából. Emésztési folyamataink, a tápanyagok megfelelő felszívódása, a K-vitamint és egyéb védő anyagok termelődése mind-mind függ a jótékony bélbaktériumok mennyiségétől és állapotától. A szájüregtől egészen a vastagbélig nagyon fontos, hogy a megfelelő baktériumok elvégezzék feladataikat az emésztés során, hiszen a gyomorsavunk és a szervezetünk által termelt emésztő enzimek nem tudnak minden elfogyasztott anyaggal 100%-ban megbirkózni. Ilyenek például a táplálkozás során szervezetünkbe jutott ferőzések is.

Ezért fontos a mikrobiom egészsége

Az emberi mikrobiom életünk első 1000 napjában alakul ki a kutatók szerint. Éppen ezért fontos odafigyelnünk gyermekeink táplálkozására, napi rutinjára, esetleges gyógyszeres kezelésére, illetve más környezeti tényezőikre is egészen kicsi koruktól. Bármilyen életkorunkban kiemelt szerepe van bélflóránk egészsége és mikrobiomunk egyensúlya szempontjából annak, hogy milyen táplálékot viszünk be.  Számos tanulmány született már olyan felfedezésekről, amelyek azt igazolják, hogy bizonyos ételek támogatják egyes jótékony bélbaktériumok megtelepedését és elszaporodását. Ha úgy tetszik, jó táptalajt jelentenek a bélbaktériumoknak.

mikrobiom egészsége már gyerek kortól fontos

Ha nem tápláljuk a megfelelő mikrotápanyagokkal mikrobiomunkat, akkor az sajnos ahhoz vezet, hogy bizonyos baktériumokból nem vagy nem elég lesz bélrendszerünkben. Ez rövid távon járhat egy-egy ideiglenes ételintoleranciával, esetleg némi emésztőrendszeri vagy anyagcsere panasszal. Hosszabb távon viszont szervi problémákkal, szövődményekkel és ételallergiával is számolhatunk. Ezért kiemelten fontos, hogy étrendünk megfelelő táplálékot jelentsen mikrobiomunk számára is.

Mikrobiomunk állapota kihat egész szervezetünkre

Mára már tudományosan igazolt tény, hogy a mikrobiom összetétele hatással van többek közt agyi funkcióinkra is, illetve viselkedésünkre. Viselkedésünket és szellemi éberségünket úgy befolyásolja, hogy megváltozik anyagcserénk, ezáltal például egyes szerveink, így agyunk tápanyag ellátása is. Mivel immunsejtjeink jelentős része beleinkben található, így a bélbaktériumaink közvetlen hatással van immunrendszerünk egészségére is. Ha kedvezőtlenül változik bélflóránk, mert nem találhatók meg benne a megfelelő mikroorganizmusok, akkor fogékonyabbak leszünk a fertőző betegségekre. A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása mellett megnő a bélbetegségek, a bélgyulladások, a cukorbetegség, az IR, az elhízás, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Tápláld a mikrobiomod!

Amikor táplálkozol, akkor gondolj parányi segítőidre is és tápláld őket megfelelően. A bélbaktériumok bizony táplálkoznak és nem mindegy, hogy mivel tápláljuk őket. A bélfalainkat bélelő sejtek csak akkor lesznek képesek ellátni feladataikat, ha szervezetünk megfelelő mikrotápanyagokhoz jut. Első körben kerülnünk kell a feldolgozott élelmiszereket, előnyben részesíteni a rostokat, olyan gyógyszeres kezeléseket keresni esetleges problémáinkra, amely nem károsítja mikrobiomunkat. Érdemes olyan táplálékot fogyasztani, amely segíti a jótékony baktériumok elszaporodását szervezetünkben, így például állati eredetű zsírokat fogyasztani vagy például hüvelyeseket.

Tudatosan kialakított táplálkozás mellett is érdemes olyan étrend-kiegészítőt választanunk, mint a Zinzino ZinoBiotic+, amely 8 értékes élelmi rost keverékeként remek táptalajt teremt a jótékony organizmusok elszaporodására beleinkben.

 

 

képek forrása: Freepik, Pexels

Hozzászólás