Skip to main content

A polifenolok egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai jó ideje ismertek. A nem tápanyagként hasznosuló, különleges vegyületek egészségünk mellett a zöldségek és gyümölcsök színéről valamint illatáról gondoskodnak.

Egyes polifenolok kedvező egészségügyi hatásai

Ezek az anyagok első sorban arról híresek, hogy megakadályozzák az oxidációt szervezetünkben, valamint gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásuk van. Emellett gondoskodnak a keringési rendszerünk egészségéről, erősítve szívünket és érrendszerünket.

Megkülönböztetünk többféle polifenolt, amelyek más-más módon hatnak szervezetünkre. A rezveratrol az egyik legtöbbet kutatott polifenol, ami a koszorúerekre, az idegrendszerre, a májműködésre és a keringési rendszerre hat kedvezően. Ezeken felül ismert még gyulladáscsökkentő, a vírusfertőzéseket megakadályozó, az oxidatív stresszt megelőző, a vérlemezkék összecsapzódását gátló, valamint a daganatos sejtek növekedését megakadályozó tulajdonsága.

Említésre méltó a flavonoid is, amely csökkenti a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, erősíti az immunrendszert, továbbá vírus- és baktérium ellenes hatása van. A legtöbb flavonoid más antioxidánssal együtt fejti ki jótékony hatását.

Fontos ezen kívül megemlíteni az antocianidint, hiszek segít a vérrögképződés megelőzésében, komoly mértékben csökkenti a szívinfarktus kockázatát és mérsékli az ödéma képződést is. A flavonon pedig koleszterin csökkentő hatású.

Milyen gyümölcsök gazdagok polifenolokban?

A vörös héjú szőlőben, a szőlőmag kivonatában, a gránátalma levében, az áfonyában, a fekete ribizliben, az eperben és a málnában olyan polifenolok vannak, amelyek a trombociták összecsapódását csökkentik. Vérnyomáscsökkentő hatást a gránátalma levével, bogyós gyümölcsökkel és olívabogyóval érhetünk el. A vérzsírszint mérséklésére a pink- és a vörös grapefruit fogyasztása ajánlott. Az emlő és a prosztatarák kialakulását gátolja a szója és a hüvelyesek.

Hogyan fogyasszuk a polifenolokat?

Amennyiben zöldség-gyümölcs formájában kívánjuk fogyasztani, úgy rendkívül fontos, hogy azt nyersen együk. A polifenolok érzékenyen reagálnak a mechanikai és kémiai változásokra, így nem érdemes a gyümölcsöket darabolni vagy főzni fogyasztás előtt. Ha pedig szeretnénk biztosra menni, érdemes olyan táplálékkiegészítő készítményt választani, amely tartalmaz polifenolokat.

Hozzászólás