Skip to main content

Itt van pár szuper antioxidáns forrás, amivel felkészülhetsz a nyári szabadgyökök támadására. Ebben a szezonban hatalmas csatát vívnak szervezetünkben az antioxidánsok és a szabadgyökök. A fokozott napsugárzás és a szervezetet megterhelő hőség is mind ellenünk dolgoznak nyáron.

Minden oxidatív stressz forrás szépen termeli szervezetünkben a szabadgyököket, így pusztítva egészséges sejtjeinket. Itt jönnek képbe az antioxidánsok, amelyek egyik legfőbb feladata, hogy bekebelezzék a szabadgyököket, megakadályozva azok pusztító munkáját.

Mindent a szabadgyökökről

Első és legfontosabb tisztázni, hogy ezek a parányi molekulák a legtöbb esetben szervezetünk ellenségei. Ezért is olyan fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő antioxidáns forrásokat és védekezzünk velük szemben.

A szabadgyökök olyan oxigén- vagy nitrogén alapú molekulák, amelyek kulcsfontosságú fehérjéket támadnak meg szervezetünkben. Célpontjaik közé tartoznak DNS-eink is. Testünket rendkívül stabil molekulák alkotják, melyeket páros számú elektronokból álló kötések kapcsolnak össze. A szabadgyökök ezekkel a sejtekkel szemben rendkívül instabilak szerkezetüket tekintve.

Antioxidáns forrás - fiatal nő antioxidáns juicet iszik

Ennek az oka roppant egyszerű: a szabadgyökök páratlan elektront tartalmaznak, ezért folyamatosan páros kötésszámra törekednek. Éppen ezért reakcióba lépnek más molekulákkal, annak ellenére is, hogy sokszor a folyamat végére maguk a szabadgyökök is megsemmisülnek.

Ezzel csupán az a probléma, hogy a szabadgyökök kamikaze akciója károsítja a cél molekulát is. A sejtkárosító folyamatokkal szemben az antioxidáns források kiaknázásával védekezhetünk. Ha ez nem valósul meg, akkor az egyébként egészséges, szervezetünket alkotó molekulák tönkremennek, mivel a szabadgyökök nagy változást okoznak bennük. Az ilyen sérült molekulák már nem lesznek képesek ellátni eredeti feladatukat szervezetünkben. Ha úgy tetszik, a szabadgyökök szervezetünk molekuláris szintű rombolói.

Kicsit az oxidatív stresszről

A szabadgyökök nagyjából úgy tesznek kárt szervezetünkben, mint a korhadás és a rozsdásodás a természetben és az anyagokban. Sejtpusztításuk során lényegében oxidáció megy végbe szervezetünkben. Ez a folyamat egyébként érinthet akár kórokozókat is szervezetünkben, de jellemzően a szabadgyökök egészséges molekulákra támadnak. Normál esetben testünk képes kordában tartani minden külső segítség nélkül a szabadgyökök burjánzását. A probléma azzal van, ha az oxidatív stressz hatására a szabadgyökök száma megugrik szervezetünkben.

Ezt a fokozott oxidatív stresszt kiválthatja maga a stresszes állapot, lelki és fizikai kimerültség, betegségek, káros szenvedélyek és számos más külső hatás is, mint például a levegő szennyezettsége vagy a káros napsugarak.

Fiatal nő antioxidáns forrás juicet iszik

Antioxidáns források – A szabadgyök elleni harc reménye

A szabadgyökök ellenszerét sokszor antigyökökként is emlegetik, de leginkább antioxidánsként ismert. Az antioxidánsoknak több fajtája is létezik, amelyek egymást támogatják. Sejtjeink is képesek termelni őket, ám ezt az adottságunkat számos tényező befolyásolja. Genetikai adottságainktól is függ, hogy sejtszinten milyen mennyiségben tudunk antioxidánsokat előállítani. Fontos befolyásoló tényező lehet ezen kívül életkorunk és táplálkozási szokásaink is. Különösen fontos legutóbbi szempont, ugyanis a szabadgyökökhöz hasonlóan, az antioxidánsokat is bejuttathatjuk szervezetünkbe. Ehhez segítünk most megtalálni a megfelelő antioxidáns forrásokat.

A legerősebb természetes antioxidáns források

A legerősebb antioxidáns források az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, a vas, a szelén, a cink, a mangán, valamint a karotionidok, flavonoidok, a Q10, valamint az Omega-3 zsírsav. Egy átlag felnőtt ember napi ajánlott antioxidáns bevitele 5 000 ORAC egység. Az ORAC az Oxygen Radical Absorbance Capacity rövidítése, amely egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer. Magyarul annyit tesz, hogy szabadgyök felvevő kapacitás. Az egyes élelmiszereket aszerint értékelik, hogy ez az érték mekkora 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.

Antioxidáns forrás - zöldtea

5 fontos antioxidáns forrás

  1. A zöld tea ORAC értéke 16 000. A benne lévő epigallocatechin-gallát egy rendkívül erős antioxidáns, amely a polifenolok családjába tartozik. Orvosilag bizonyított, hogy a daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséggel bír a zöldtea rendszeres fogyasztása.
  2. A fekete áfonyában megtalálható több antioxidáns csoport is. A maga 9 600-as ORAC értékéhez hozzájárulnak az antociánok, proantociánok, leukoantociánok és flavonolok is. Rendkívül hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában ez az értékes gyümölcs.
  3. 127 000 ORAC-kal a kurkuma visz mindent, az egyik leggazdagabb antioxidáns forrásként. A benne lévő kurkumint igazi csodaszerként emlegetik, amely egy igen erős polifenol vegyület. A kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális és vírusölő növény.
  4. 73 000 ORAC van a petrezselyemben, amely az egyik leggyakrabban használt fűszer. Magas antioxidáns értéke mellett rengeteg C-vitamint tartalmaz. 10 dkg petrezselyemben 130 g C-vitamin van, ami a napi ajánlott mennyiség kétszerese.
  5. A gránátalma is igazi antioxidáns bomba. 4400 ORAC-kal kicsit lemarad a fent említettekhez képest, mégis meghatározó métékben javíthatják a benne lévő polifenolok sejtjeink állapotát.

 

Ha pedig szeretnél biztosra menni és felturbózni antioxidáns szintedet, akkor válassz olyan antioxidáns forrást, mint a Zinzino BalanceOil, amely megvédi sejtjeidet az oxidációtól, vagy a ZinoGene+, amely védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben.

Hozzászólás