Skip to main content
Nem is igazán a gyulladástól kell tartani, hiszen az egy teljesen természetes folyamatról van szó, melynek során szervezetünk képes megküzdeni bizonyos fertőzésekkel és sérülésekkel. A probléma inkább azzal van, ha a gyulladt állapot tartósan fennáll és a krónikus gyulladás szövődményeivel is számolnunk kell.

Most abban fogunk segíteni, hogy kicsit mélyebb ismeretet szerezz arról, hogy mi is valójában a gyulladás, milyen tünetekkel járhat, mi válthatja ki, melyik szerveket érinti a leggyakrabban, illetve hogy a gyulladás milyen szövődményekkel járhat és milyen roppant egyszerű, természetes módszerekkel előzheted meg a gyulladást, vagy szabadulhatsz meg tőle. Vágjunk is bele ebbe a fontos témába!

Mindent a gyulladásról

Mi is a gyulladás?

A gyulladás lényegében a szervezetnek egy olyan immun reakciója, amelyet a sérült szöveteinknek és a szervezetünkbe került kórokozóknak az eltávolítása érdekében produkál szervezetünk. Ez azért rendkívül fontos folyamat, mert egyszerre támogatja testünket a gyógyulásban és annak eredeti funkcióinak helyreállításában. A gyulladásnak két típusa van:

A gyulladás főbb tünetei

A gyulladásnak 5 leggyakoribb tünetei a következők:

 • fájdalom,
 • verses szín,
 • duzzanat,
 • melegség,
 • funkcióvesztés.

Ezek a tünetek külön-külön önmagukban, vagy akár együttesen is jelentkezhetnek. Sőt, ezeken felül megjelenhetnek olyan egyé tünetek, amelyek az adott, gyulladt állapotban lévő szervre jellemzőek. Ilyen lehet fertőzés során kialakult gyulladásoknál a tüdő esetében a köhögés, egy bélgyulladás esetén pedig a hasmenés. Amennyiben egy sérülésről beszélünk, úgy a gyulladás alap tünetein túl tapasztalhatunk például gennyesedést is. A gyulladás a legtöbb esetben az érintett testrészre lokalizálódik, de fertőzés esetén gyakran előfordul, hogy ez a gyulladt állapot kiterjed a test más területeire, vagy akár egész szervezetünkre is. Utóbbi esetben számolnunk kell lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, valamint a vérünkben megnövekedett fehérvérsejt számmal. S ha már itt tartunk, a gyulladás megállapításának egyik legegyszerűbb módja a laborvizsgálat, melynek során a megemelkedett CRP-szint remekül jelezheti a gyulladást, így már csak annak gócpontját kell megtalálni és kezelni.

gyulladás szövődmény

Hogyan alakul ki a gyulladás?

A gyulladást annak köszönhetjük, hogy a védekező rendszerünk sejtjei összehangoltan és hatékonyan dolgoznak. A gyulladás mindig valamilyen egészség károsító tényező hatására jönnek létre. Amikor szervezetünk ezeket a tényezőket észleli, akkor ugrasztja a mediátor molekuláinkat, amelyek kitágítják ereinket, hogy a beteg területre több vér tudjon áramlani. Ez okozza a vörösséget, a duzzadást és a melegséget is. Azért fontos a vérbőség, mert így sokkal több immunsejt juthat el arra a területre, ami gyógyulásra szorul. A mediátoroknak abban is nagy szerepük van, hogy idegeinknek jeleket adjanak le, amelyek gondoskodnak arról, hogy kellőképpen fájjon az adott terület. Ez a fájdalom nem kellemes, de annál hasznosabb, hiszen a sérült testrészt kímélni fogjuk, így az gyorsabban és könnyebben regenerálódhat.

Mi minden lehet a gyulladás hátterében?

Megannyi dolog húzódhat egy gyulladás hátterében, ilyenek például a már említett fertőzések, így például a vírusos, bakteriális és gombás fertőzések. Okozhatnak gyulladást a különböző sebek, vágások, horzsolások és égések is. De ugyanúgy kialakulhat a gyulladás irritáló tényezőkre reagálva, autóimmun betegségek szövődményeként, sőt akár allergiás reakció kísérő tüneteként.

Ezeket a szerveket érinti a leggyakrabban a gyulladás

A gyulladások lényegében bárhol előfordulhatnak szervezetünkben, ahol szervezetünk fertőzést, vagy sérülést észlel. Mégis vannak olyan szerveink, amelyeket az átlagnál gyakrabban érint gyulladás, így például az orvostudomány is sokkal felkészültebben kezeli az alábbiakban felsorolt gyulladás típusokat.

 • Húgyhólyag-gyulladás,
 • tüdő- és hörgőgyulladás,
 • szívizom-gyulladás,
 • vese gyulladás,
 • fül gyulladás,
 • bőr gyulladás,
 • ízület gyulladás.

Autoimmun betegségek esetében sajnos az is előfordulhat, hogy szervezetünk kóros idegen anyagként ismeri fel saját sejtjeinket és támadást indít egészséges szöveteinkkel szemben és gyulladást okoz olyan területeken, ahol nincs is szüksége a szervezetünknek ezekre a védekező mechanizmusokra.

gyulladás szövődményei

A gyulladás szövődményei

Sajnos, mint a legtöbb betegségnek, a gyulladással járó betegségeknek is lehet szövődménye, ami sokszor az eredeti problémánál is kellemetlenebb tünetekkel jár. Most nézzük, hogy egy krónikus gyulladás esetében milyen szövődményekkel számolhatunk.

A gyulladás szövődményeinek kialakulása

Amikor egy akut gyulladás heveny formában lép fel, mert olyan mértékű a sérülés vagy a fertőzés szervezetünkben, akkor előfordulhat, hogy egy-egy gyulladás krónikussá válik. Hosszabb távon ez ahhoz vezethet, hogy az adott testrészünk veszít funkciójából. Remek példa, amikor ízületi gyulladás esetén mozgásunk beszűkül, vagy egy tüdőgyulladás rontja tüdő kapacitásunkat.

A gyulladás szövődménnyel akkor jár a leggyakrabban, ha nem kezeljük megfelelően. Külső sérülés esetén például a seb elfertőződésével számolhatunk, vagy az adott testrész funkcióvesztésével, továbbá a gyulladás kiterjedésével. Amennyiben a gyulladás fertőzés eredetű, úgy a leggyakoribb szövődmény a gyulladás kiterjedése a teljes szervezetre. Ez akkor jelentkezik, ha az immunrendszerünk túlaktiválódik és ez sajnos olyan életveszélyes állapothoz vezethet, mint például a sokkszervi gyulladás. Így alakulhat ki egyetlen, elsőre ártalmatlannak tűnő gyulladás hatására a szepszis, avagy vérmérgezés is, ami akkor alakul ki, ha a fertőzéssel támadott szerv gyenge és nem képes megbirkózni az adott kórokozóval. Ilyenkor az adott fertőzés gyorsan terjed a szervezetben és ellenáll az antibiotikumokkal szemben.

Hogyan érdemes kezelni a gyulladásokat a szövődmények elkerüléséhez?

A gyulladásos folyamatokat, a gyulladás mértékét és a gyulladás megszűnését rengeteg tényező befolyásolhatja, kezdve a sérülés, vagy fertőzés mértékétől egészen a szervezetünk egyéni regenerálódási képességéig és a kezelés hatékonyságáig. Legutóbbi tényezőt nagyon fontos figyelembe venni mindazoknak, akik a természetes gyógymódok hívei és szeretik elkerülni az antibiotikumokat. Minden esetben tartsd be kezelő orvosod pontos utasításait, ha gyulladás kezelésére kerül sor.

A gyógyulási folyamatot és a gyulladás megszűnését szintén befolyásolhatja életkorunk, illetve általános egészségi állapotunk is. Amennyiben a gyulladás külsőleg jelentkezik egy sérülés következtében, akkor a gyulladás szövődményét elsődlegesen úgy lehet elkerülni, ha megfelelően ápoljuk a sebet. Fertőzés esetén pedig az immunsejtek támogatásával, a szövetek regenerálásával és fontos mikrontápanyagokkal, amelyek támogatják szervezetünket nemcsak a helyreállásban, hanem abban is, hogy új erőre kapjunk.

Miként előzhető meg a gyulladás szövődménye és a gyulladás kialakulása?

A gyulladás csökkentésének számos módszere van, akárcsak annak, hogy megelőzzük annak kialakulását. Első és legfontosabb, hogy kellőképpen védjük szervezetünket a fertőzésektől. Ennek első és legfontosabb lépése az immunerősítés és a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, illetve antioxidánsokban gazdag táplálkozás és étrend-kiegészítő fogyasztás. A második lépés a természetes gyulladáscsökkentő anyagok fogyasztásában rejlik. Ilyen fontos anyag az Omega-3 esszenciális zsírsav is, amely segíthet abban az esetben is, ha az akut vagy krónikus gyulladás különösen tünetek nélkül, észrevétlenül jelentkezik szervezetünkben. Mediterrán diéta és Omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás mellett is ajánlott Omega-3 olaj fogyasztása.

Szervezeted fertőzésekkel és gyulladásokkal szembeni védelméhez válaszd a Zinzino Omega-3 olaját, mely többféle ízben elérhető, illetve vízoldékony, vegan, gyermek, valamint polifenolokkal dúsított kiadásban is kapható. A termék egyik legnagyobb előnye, hogy D3-vitamint is tartalmaz, amely közkedvelt immunerősítő hatású hormon.

Ne engedd, hogy eluralkodjanak szervezeteden a gyulladások szövődményei. Védd meg tested, élj tudatosan és fogyassz természetes, prémium étrend-kiegészítőket!

Hozzászólás