Skip to main content

Keressük meg a szezon legfőbb antioxidáns forrásait! Az ősz egy izgalmas és aktív időszaka az évnek, ami a betakarítás, befőzés és téli felkészülés fő szezonja. Ebben a sürgés-forgásban könnyen megfeledkezünk arról, hogy szervezetünk is betakarításra és téli raktározásra szorul, mert hamar fel tudjuk élni nyári készleteinket, ha nem figyelünk oda. Ez a cikk abban fog neked segíteni, hogy már pusztán őszi étrended tudatos tervezésével gondoskodj antioxidáns szinted növeléséről.

Az antioxidánsok védelmet nyújtanak sejtjeidnek az oxidációval szemben, ami kiemelten fontos a vírusos, napfény-szegény és hűvösebb időszakban. Jöjjön 5 természetes forrás, amivel felturbózhatod szervezeted idén ősszel.

Antioxidáns pótlás sütőtökkel

Az ősz legikonikusabb zöldsége a tök, amelynek minden fajtája igazi kincs. Azon túl, hogy a sütőtök telis-tele van rostokkal, Omega-3 telítetlen zsírsavakban és béta-karotinban is gazdag. utóbbi értékes antioxidáns, amely segíti az immunrendszer működését és támogatja a szem, illetve a bőr egészségét is. Értékes húsa mellett pedig magjai is igazi kincseket rejtenek, melyek gazdagok fitoszterolokban, ami csökkenti a káros koleszterint.

Édes kis antioxidáns forrás

A következő zöldség az édesburgonya, amely nemcsak tápláló, hanem igen finom is. Arról nem is beszélve, hogy remek B6,-vitamin, C-vitamin, rost, magnézium, vas, kálium és béta-karotin forrás, amely az A-vitamin elővitaminja is. Lényegében egy átlag méretű édes burgonya képes arra, hogy önmagában pótolja napi A-vitamin-szükségleted, ami elengedhetetlen szemed, bőröd és csontjaid egészségéhez.

antioxidáns forrás őszAz egyszerű megoldás

Az alma egy örök őszi klasszikus gyümölcs, talán ezért is feledkezünk meg róla, hogy sokkal többet jelent, mint egy átlagos idény gyümölcs. Az alma hatékonyan csökkenti a koleszterint, javítja az emésztési funkcióinkat és rendszeres fogyasztásával remekül csökkenthető a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata is. Ezeken felül akár egy nagyobb almával gondoskodhatunk napi rostbevitelünk feléről. Ha pedig ez sem volna elég, akkor fontos A- és C-vitamin forrás, illetve olyan ásványi anyagokban gazdag, mint például a foszfor és a kálium.

Bomba biztos antioxidáns forrás

A gránátalma magja, az „aril” rengeteg fontos fitonutrienst tartalmaz. Ez a szuperfood két extra erős antioxiánst is tartalmaz, amelyek a punikalagin és a punicsav. Kifejezetten hatékonyak a gyulladáscsökkentésben, illetve olyan betegségek kialakulásának megelőzésében is klinikailag igazol hatékonyságuk, mint az Alzheimer-kór, vagy a rosszindulatú daganatos megbetegedések.

Az őszi klasszikus

A cékla fogyasztói a betalain egészségjavító hatását élvezhetik. Csökkenti a kognitív képességek hanyatlását idős korban, erősíti az immunitást és védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen. Ezen felül a cékla természetesen előforduló nitrátokban gazdag, ami segítséget nyújthat testünknek az egészséges vérnyomás fenntartásában.

Készíts ezekkel az értékes hozzávalókkal őszi finomságokat és fokozd fogásaid Omega-3, valamint polifenol összetételét a Zinzino R.E.V.O.O extraszűz olívaolajával.

Hozzászólás