Skip to main content

Állandó fáradtság, alacsony energiaszint, emésztési zavarok, rendszeres rosszkedvűség vagy mindenféle ok nélkül fellépő különös tünetek – ha ezeket tapasztaljuk, érdemes elmenni egy vérvételre és kivizsgáltatni magunkat, mert elképzelhető hogy valamilyen krónikus gyulladás áll mindezek hátterében. Az utóbbi időben egyre több olyan kórképet fedeznek fel az egészségügyben, amelyeknek kiindulása „rejtett”, krónikus gyulladás.

Mi a gyulladás?

A gyulladás alapvetően egy pozitív, az egészségünket szolgáló folyamat, a szervezet védekezése valamilyen idegen behatás ellen, amelyek lehetnek például vírusok vagy baktériumok. A gyulladás által érintett területen az immunrendszer védekező sejtjei gyűlnek össze, hogy semlegesítsék az idegen behatolót, ráadásul a lehető leggyorsabban. A leggyakoribb tünetek a kipirosodás, megemelkedett hőmérséklet, duzzadtság és fájdalom.

Mi a krónikus gyulladás?

Előfordul, hogy a gyulladás akkor is fennmarad, miután semlegesítődött a kiváltó ok, ilyenkor már krónikussá fejlődik. Ennek oka sokszor a modern életmódban rejlik: a dohányfüst és légszennyezés, a stressz, a rossz táplálkozás, a mozgáshiány mind szerepet játszhat benne, hogy a gyulladásos folyamat továbbra is fennáll a szervezetben. Vannak kutatások melyek szerint a krónikus gyulladást sokaknál genetikai hajlam okozza.

A krónikus gyulladások hosszabb idő alatt alakulnak ki, nincsenek látványos tünetei, viszont folyamatosan roncsolják, pusztítják a sejtjeinket, és számos súlyos betegségért lehetnek (legalább részben) felelősek, mint a diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi betegségek vagy a hajhullás. A gyulladás ugyanis legyengíti a szervezet védekezését, és így akár komolyabb betegségeknek is utat nyithat.

Betegségek, amelyek mögött krónikus gyulladás állhat

Szívproblémák: tudományos bizonyítékok kötik össze az erek meszesedését a krónikus gyulladásokkal, különösen baktériumok által okozottakkal. Ezek hatására a koleszterin az erek falára rakódik, így szűkítve azt.

Depresszió: szintén belátták már, hogy a depresszió tüneteit mutató embereknél gyakran emelkedettek a vérből kimutatható gyulladásos értékek.

Agyi problémák: az Alzheimer-kórt is kapcsolatba hozták már a kórokozók által kiváltott krónikus gyulladásokkal, amelyek károsítják az agy idegsejtjeit, és kijavíthatatlan hibákat okoznak bennük.

Autoimmun betegségek: mint a lupus, a rheumatoid arthritis és a sclerosis multiplex esetén a saját immunrendszere fordul a test ellen. Úgy tűni, hogy ezek kiindulópontjai is lehetnek krónikus gyulladások.

Rákos megbetegedések: a krónikus gyulladások növelik a daganatos betegségek kialakulásának és elterjedésének esélyét. Arra is születtek már elméletek, hogy bizonyos rákfajtákat, mint a tüdő, nyirok, vastagbél, méh stb. gyakran okoz krónikus gyulladás.

Megelőzési javaslatok

Étkezés: friss zöldségekben, gyümölcsökben és omega3 zsírsavakban gazdag étrend.

Rendszeres testmozgás: csökkenti a gyulladások gyakoriságát és erősíti az immunrendszert.

Megfelelő mennyiségű alvás: a nyugodt életmód és az alvás semlegesíti a stresszt, ami szintén oka lehet a gyulladásoknak.

Rendszeres fogorvosi vizsgálat: a nem megfelelő száj higiéné és a fogak rossz állapota serkenti a baktériumok szaporodását, amelyek gyulladási folyamatokat indíthatnak el a szervezetben.

A Zinzino BalanceOil omega-3 és magas polifenol tartalmú termékével csökkenthetőek a szervezetben lévő krónikus gyulladások és megelőzhető a gyulladás okozta betegségek kialakulása is.

 

Hozzászólás