Skip to main content

Az antibiotikumok azért felelnek, hogy a betegségek hátterében húzódó kórokozókat elpusztítsák. Mivel kíméletlenül bánnak a baktériumokkal, nem válogatnak és hatásukat kifejtik a szervezetünkben található jótékony baktériumokon is. Ha ezek a jótékony hatású baktériumok elpusztulnak, akkor sajnos az kedvezőtlenül befolyásolhatja egészségünket és gyengítheti többek közt immunrendszerünket is.

Következő cikkünkben jobban bevezetünk az antibiotikumok világába, lerántjuk a leplet az antibiotikum káros hatásairól és azt is eláruljuk, miként védekezhetsz ellene és hogyan állíthatod helyre bélflórádat.

antibiotikum káros hatása - bélflóra

Ismerkedj meg jobban az antibiotikumokkal

Annak ellenére, hogy az antibiotikumokat igen gyakran írják fel egy-egy fertőző betegség kezelésére, keveset tudunk róluk és megfelelő használatukról. Az antibiotikumok úgy fejtik ki hatásukat, hogy meggátolják a mikroorganizmusok, így például a baktériumok növekedését, fejlődését. Ez pedig végső soron a baktériumok elpusztulásához vezet. A probléma csak azzal van, hogy az antibiotikum nem válogat és a jótékony baktériumokat is célkeresztbe veszi.

Antibiotikummal leggyakrabban úgy találkozhatunk, ha bakteriális fertőzés kezelésére annak szedését orvosunk előírja. Ilyenkor az orvosok mindig javasolják a probiotikum egyidejű fogyasztását annak érdekében, hogy a szervezetünkben található jótékony  baktériumok védelmet élvezzenek. A probléma azzal van, hogy egyre gyakrabban kerül az emberi szervezetbe antibiotikum tudtunk nélkül, mindenféle orvosi kezelés nélkül. Ez úgy lehetséges, hogy a nagyüzemi állattenyésztés során gyakran kezelik az állatokat erős antibiotikumokkal, hogy azok jobban fejlődjenek. Ilyenkor az állatok szervezetében elraktározódik a nagy dózisú antibiotikum, amelyet utána el is fogyaszthatunk. Ha túl sok antibiotikum kerül szervezetünkbe és elpusztulnak jótékony baktériumaink, akkor elszaporodhatnak testünkben a káros mikroorganizmusok.

Mi történik bélflóránkkal, ha antibiotikumot szedünk

Bélflóránkat több száz baktérium alkotja, ezért nagyon nehéz elkerülni, hogy egyik-másik csoportját ne érintse az antibiotikumok mikroorganizmus pusztító hatása. Ha ezek a baktériumok, vagy egy részük elpusztul, akkor felborul a bélflóránk, ami számos emésztőrendszeri panaszhoz és rossz közérzethez is vezethet.

Első sorban onnan tudhatjuk, hogy valami nem stimmel a bélflóránkkal, hogy az alábbi tüneteink jelentkeznek:

  • puffadás,
  • hasfájás,
  • székrekedés,
  • hasmenés,
  • rossz közérzet.

Ezeknek a tüneteknek két dolog állhat a hátterében. Az egyik a bélflóra egyensúlyának felbomlása, a másik pedig a gyógyszerek bélnyálkahártyát irritáló hatása. Ezen felül előfordulhat, hogy a jótékony baktériumok elpusztulásával teret nyernek olyan baktériumok, amelyek káros hatással lehetnek emésztőrendszerünkre és immunrendszerünkre egyaránt.

antibiotikum káros hatása

Az antibiotikum káros hatásának ellenszere

Fontos, hogy az antibiotikum káros hatásaival szemben megvédjük szervezetünket és a kúra idején, illetve szükség esetén azt követően is probiotikumokat fogyasszunk. Ám ezzel még nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy ideális környezetet teremtsünk a jótékony baktériumok szaporodásához. Többek közt ebben segít majd a Zinzino ZinoBiotic+, melynek főbb előnyei az alábbiak:

  • hozzájárul az egészséges bélműködéshez,

  • kiegyensúlyozottá teszi a mikrobiomot,

  • étkezések után csökkenti a vércukorszint kiugrását,

  • egyensúlyba hozza a koleszterin-szintet,

  • élelmi-rostokkal javítja az anyagcserét és az emésztést.

A téli vírus időszakban mindenképpen fordíts nagyobb hangsúlyt az antibiotikum káros hatásaival szembeni védelemre!

Hozzászólás