Rostgazdag étrend: a helyes táplálkozás kulcsa

Rostgazdag étrend: a helyes táplálkozás kulcsa

2019-01-05 Off By admin

Egy átlagos napon nehéz kellő figyelmet fordítani az egészséges étkezésre. Az állandó rohanás, a stressz és a tápanyagokban szegény ételek rányomják bélyegüket bélrendszerünk működésre. A helytelen életmód és az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása miatt egyre több a civilizációs megbetegedések száma. A rostban gazdag táplálkozás, nem csak abban segít, hogy az emésztésünk jól működjön, hanem egy hosszabb és egészségesebb élet lehetőségét is kínálja.

Mire jók a rostok?

Ezek az anyagok a különböző ételekben található emészthetetlen összetett szénhidrátok. A zöldségekben, a gyümölcsökben, a babfélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban jelen lévő rostok támogatják az emésztést, segítik a fogyást, valamint rákellenes és szívvédő szerepük is van. Kétféle rost típus létezik: a vízben oldható és az oldhatatlan. Az oldható rost egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy rendszeres fogyasztása csökkenteni a koleszterinszintet. Ez az anyag úgy viselkedik, mint egy szivacs, felszívja az emésztőrendszerben a vizet, megduzzad és sűrű, zselészerű masszát alkot, ezáltal pedig számos anyagot megköt, köztük a koleszterint is.  Az előbb leírt folyamat révén kevesebb koleszterin jut a szervezetünkbe, mert nem tud felszívódni. Az oldhatatlan rostok pedig úgy működnek, mint egy seprű, kipucolják bélrendszerünket, mert útjuk során ledörzsölik az elhalt hámsejteket, illetve távozásra bírják a nem kellő anyagokat is.

Miért érdemes figyelmet fordítani a rostbevitelre?

Az élelmi rostoknak alapvető szerepe van az emberi egészségben. Befolyásuk kiterjed a test számos funkciójára, ezért a rostbevitel növelése jelentős előnyökkel jár. Ha napi szinten minimum 25-30 grammot veszünk magunkhoz, kisebb eséllyel fogunk aranyeres panaszoktól szenvedni, elkerülhetjük a székrekedéses tüneteket, illetve csökkenthetjük a vastagbél daganat kialakulásának a kockázatát is.  De nem csak a bélrendszerre gyakorol jótékony hatást a rostgazdag étrend. Aki sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt, annak nagy eséllyel normális értéken belül marad a koleszterin és a vércukor szintje, illetve az elhízás kockázata is kisebb mértékben fenyegeti.

Milyen ételek fogyasztásával növelhetjük a rostbevitelt?

Vízben oldódó rostban gazdag ételek: zabpehely, hüvelyesek, citrusfélék és különböző asztal gyümölcsök.

Vízben oldhatatlan rostban gazdag ételek: teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen a korpa, a kukorica és a rizs, illetve az eper is nagy mennyiségben tartalmaz ilyen anyagot.

Amennyiben életmódunk nem teszi lehetővé a rendszeres és egészséges táplálkozást, érdemes ügyelni arra, hogy más úton, de mindenképp pótoljuk ezeket az anyagokat.

Amire figyelni kell!

A fentebb leírt jótékony hatások csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett érvényesülnek, hiszen a rostok vizet kötnek meg. Igyunk naponta legalább 2 liter vizet!

Mivel a rostok a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatják, ezért gyógyszereinket érdemes étkezés előtt fél órával, vagy az étkezést követő két óra múlva bevenni.