Skip to main content

A járványügyi helyzet felhívta az emberiség figyelmét a vírusokra és az azok elleni küzdelem fontosságára. A fertőzések folyamatosan jelen vannak világunkban, amelyek ellen rendkívül fontos megfelelően felkészíteni szervezetünket, hogy az ellenállóbb legyen és könnyedén leküzdje az adott kórokozót. Ebben a küzdelemben komoly fegyvereink lehetnek a polifenolok.

A polifenolok olyan, a természetben előforduló bioaktív vegyületek, amelyek antivirális aktivitásúak. A növényekben előforduló anyag támogatja testünk védekező funkcióit az ultraibolya sugárzással, a patogénekkel és az oxidatív stresszel szemben is.

A polifenolok antioxidánsként és gyulladásgátlóként működnek, valamint számos kórokozókkal, vírusokkal és baktériumokkal szemben is védenek bennünket. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a polifenolokban gazdag táplálkozás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Az eddigi kutatások alapján pedig a polifenolok különösen hatékonyan óvják a légutakat, és aktiválják immunrendszerünket, ezzel is fokozva ellenállóképességünket. A vírusos, őszi-téli időszakban különösen fontos a polifenolokban gazdag táplálkozás.

Nem lesz nehéz dolgunk, mivel szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak a polifenolok, ám azok mennyisége és szerkezeti felépítése igen változatos. Gazdag polifenolban a kávé, a tea-félék, a csokoládé és a vörösbor is.  A polifenol a növényvilágban első sorban a gyümölcsök és a zöldségek illat-, valamint színanyagáról gondoskodnak. Gazdag polifenolban a gránátalma, a vörös szőlő és a bogyós gyümölcsök is. A szőlő héjában és magjában is magas a bioaktív vegyületek száma, akárcsak az aszalt termékekben, a szilvában, a paradicsomban, az almában és a feketeszőlőben. Az édesszájúaknak jó hír, hogy a csokoládéban is sok a polifenol, különösen az étcsokoládéban. Érdemes a felsoroltak mellett sok bodzát, fekete ribizlit, pink grapefruitot, brokkolit, erdei gyümölcsöket, céklát és bimbós kelt fogyasztanunk. Ügyeljünk arra, hogy az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök vagy az azokból készített termékek ne legyenek genetikailag módosítottak.

A vírusokkal szembeni aktív védelem érdekében, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésére és immunrendszerünk erősítésére érdemes olyan étrend kiegészítőt fogyasztanunk, amely elegendő polifenolt tartalmaz. Tegye szervezetét ellenállóvá a vírusokkal szemben a Zinzino polifenolokban gazdag táplálék kiegészítő és immunerősítő készítményeivel.

Hozzászólás