Skip to main content

Ha megdöbbentett téged is ez az állítás, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj mindkét immunrendszereddel, pontosabban immunrendszered kétféle védekező mechanizmusával.

Az immunrendszerről röviden

Az immunrendszer tested védekező mechanizmusa. Egy adott antigén (ellenanyag termelést kiváltó dolog) hatására kialakuló védekező válasza a szervezetednek. Az immunrendszer riasztja sejtjeidet, szöveteidet és szerveidet, hogy fegyverkezzenek fel az adott kórokozóval szemben. Ezt a folyamatot tested kétféleképpen játszhatja le.

A kettős immunrendszer

A már említett idegen anyagok felismerésére két rendszert fejlesztett ki szervezeted. Az egyik védekező mechanizmus veled született, a másik pedig tanult. Az immunitásod tehát nemcsak azon múlik, hogy milyen az ún. nem specifikus mechanizmusod, amivel világra jöttél. Az is rendkívül fontos, hogy megtanulja bizonyos anyagok leküzdését, tehát adaptív immunrendszert fejlesszen.

A nem specifikus immunrendszer és a veleszületett immunitás

Ha beindul a veleszületett immunitásod, akkor minden idegen anyaggal szemben védekező folyamatot indít be szervezeted, a kórokozók elpusztításával. Ilyenkor az immunrendszered sejtes elemei, a fagociták dolgoznak szervezetedben. A fagociták feladata az idegen és káros mikroorganizmusok felismerése. A fertőző anyag elpusztítását pedig immunrendszered oldott állapotú részeinek, a komplementrendszernek és a citokineknek köszönheted.

A komplementrendszer voltaképpen a véredben található fehérjéket jelenti. Ha idegen anyagot észlel szervezeted, akkor ezek a fehérjék aktiválják egymást és feloldják az antigéneket. A citokinek pedig szintén fehérjék, amelyeket a fagociták és limfociták termelnek. Ezek nemcsak a veleszületett immunitás, hanem az adaptív immunitás részeként is működnek. Feladatuk szintén az, hogy leszámoljanak szervezetedben az idegen részecskékkel.

A specifikus immunrendszer és az adaptív immunitás

A szerzett, specifikus vagy adaptív immunrendszerként emlegetett immunitásod lényege szervezeted tanulási, alkalmazkodási képességében rejlik. Ez a védekező mechanizmus a limfocitáknak köszönhető, amelyek a kórokozó hatására beérnek az adott anyaggal ismerkedve, majd képessé válnak elpusztítani azt. Kétféle limfocitát különböztetünk meg: T-limfocitákat és B-limfocitákat. Előbbi az érést követően azonnal elpusztítja az idegen részecskét, míg utóbbi ellenanyagokat termel szervezetedben, amelyekkel csatlakozik az idegen részecskékhez, majd szépen leszámol velük.

Ha ez nem volna elég, akkor jó hír, hogy a testedben serényen dolgozó B- és T-limfociták memória sejteket képeznek. Ezek a sejtek pedig felkészülten várják az adott kórokozó újabb támadását. Így egy újabb fertőzés esetében gyorsabban és a leghatékonyabb immunválasszal tud reagálni szervezeted az adott antigénnel szemben.

Hogyan tudjuk erősíteni immunrendszereinket?

A legfontosabb, hogy gondoskodjunk megfelelően D-vitamin bevitelünkről, amely elengedhetetlen az immunválasz aktiválásához. Nagyon fontos, hogy a mindkét immunrendszerünk összehangoltan működjön és megfelelő támogatást kapjon. Válassz olyan étrend kiegészítő terméket, mint a Zinzino Protect+, amely egyszerre támogatja mind a kétféle immunrendszered hatékony működését!

Hozzászólás