4 intő jel, ami arra utal, hogy bélflóránk egyensúlya felborult

4 intő jel, ami arra utal, hogy bélflóránk egyensúlya felborult

2019-01-26 Off By admin

Bélrendszerünkben megközelítőleg 500 különböző baktérium található, ezek más apró szervezetekkel, például vírusokkal és gombákkal élnek szimbiózisban. Ezek a mikroorganizmusok lehetnek egészségünk legerősebb támogatói, de bizonyos élettani hatásoknak köszönhetően ellenünk is fordulhat a folyamat. A legtöbb ember nem veszi észre, de egyes életmódbeli szokások által megváltoztatja bélflórája egészségét.  Vannak azonban olyan figyelmeztető jelek, melyek segíthetnek abban, hogy észrevegyük amikor baj van. 

Emésztési problémák

Ha a bélflóra természetes egyensúlya felborul, magától értetődik, hogy különféle emésztési panaszok jelentkeznek. Ha étkezéseink után puffadást, gyomorfeszülést, teltségérzetet tapasztalunk biztosak lehetünk benne, hogy gondjaink vannak. Gyakori tünet még a hasmenés és a székrekedés, illetve jellemző a gyomorégés is. 

Amit tehetünk: Együnk rostban gazdag ételeket vagy pótoljuk a rostot, igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot, végezzünk testmozgást lehetőleg heti 3 alkalommal, többször együnk kisebb adagokat. Ha tüneteink nem múlnak vagy súlyosbodnak, kérjünk szakorvostól segítséget!

 

Fáradékonyság

Az egészséges bél fontos szerepet játszik a különböző vitaminok és ásványi anyagok felszívódásában. Ha a beleinkben élő különböző mikroorganizmusok aránya rossz irányba tolódik el, szervezetünk nem tudja magához venni az ételekben található hasznos anyagokat. Emiatt vitamin és ásványi anyaghiány léphet fel, melynek az egyik legjellemzőbb tünete az állandó fáradékonyság. 

Amit tehetünk: Ne találomra szedjünk vitaminokat! Kérhető célirányosan vitaminokra és ásványi anyagokra irányuló vérvizsgálat. Ennek segítségével pontos képet kapunk arról, hogy milyen anyagokat kell pótolnunk.  

 

Gyulladt bőr

Számos bőrbetegség esetén nem maga a bőr beteg, hanem más szervi ok miatt jelentkeznek a tünetek. Az egészséges bőr pH értéke enyhén savas, ha ez az érték eltolódik, meggyengül a baktériumokkal és más fertőzésekkel szemben bőrünk védekezőképessége. Leginkább a táplálkozási szokásainknak köszönhető, ha ez az egyensúly felborul, mert ahogy a test, úgy a bőr pH értéke is megváltozik. Az egészségtelen bélműködés egyik intő jele lehet, ha a bőr problémás. Gyakran kinyomhatatlan pattanások jelennek meg, de jellemző az ekcéma és a pikkelysömör megjelenése is. 

Amit tehetünk: Kerüljük a nehéz, zsíros és fűszeres ételeket. Csökkentsük az édességfogyasztást, szedjünk E vitamint és Omega-3 zsírsavat, mert mindkettő hozzájárul a bőr egészséges működéséhez. Hosszantartó panaszok esetében, kérjünk szakorvosi tanácsot vagy csináltassunk ételintolerancia vizsgálatot. 

 

Szorongás, lehangoltság 

Gondolta volna, hogy a bélflóra egészsége szorosan összefügg a különböző mentális betegeségekkel? A tudósok mára felfedezték, hogy a bélbaktériumok úgynevezett neurotranszmittereket termelnek, ezek ingerületvivő anyagok, kémiai hírvivők, melyek feladta, hogy az agynak szállítsanak információt.  Az idegsejtek közötti együttműködés, és a neurotranszmitterek funkcionálása az egész szervezetre kihat, ezért számos mentális elváltozás okozója lehet az egészségtelen bélrendszer. 

Amit tehetünk: Emésztési panaszok esetén szedjünk probiotikumot, ami segít helyreállítani a bél egészséges működését. Szedjünk B12 és B6 vitaminokat, mert segíthetnek leküzdeni a rossz közérzetet.