Skip to main content

Egyre többen részesítik előnyben a természetes stresszoldás módszereit a különböző gyógyszeres készítményekkel szemben. De mi is a leghatékonyabb megoldás arra, hogy megszabaduljunk életünk megbúvó kis ördögétől: a stressztől?

A feszültséglevezetésnek számos módja van, ám ezek nem azonos mértékben célravezetők. Olyan tippekkel segítünk, amelyeket kutatások is igazolnak és nem jelent túl nagy macerát kivitelezésük. Mielőtt belevágnánk, tisztázzunk pár dolgot a stresszről.

Röviden a stresszről

A stressz eredetileg egy orvosi szakkifejezés volt, amely a szervezetünk bizonyos ingerekre adott specifikus válaszát jelentette. Mára a stressz szó bekúszott a köznyelvbe és lényegében az idegeskedés, nyugtalanság, feszültség, mérgelődés, bosszankodás, evődés és egyéb hasonlóan „kellemes” érzések gyűjtőfogalma lett.

A stresszt, mint testünk válaszreakcióját 3 dolog válthatja ki:

 • trauma
 • próbatételek
 • belső konfliktusok.

A stressz támadhat hirtelen vagy akár tartósan is hétköznapjaink részévé válhat. Előbbi esetben az érzelmi mellékhatások mellet tapasztalhatunk étvágytalanságot, fokozott anyagcserét, szapora légzést, éles fejfájást és számos más kellemetlen tünetet is. A tartós stressz esetében kialakulhat rossz közérzet, depresszió, sőt akár pánikbetegség is. Ezen kívül jelentkezhet szélsőséges súlyváltozás, lecsökkent ellenálló képesség, hajhullás és hölgyeknél menstruációs zavarok is.

Hosszú távon a stressz olyan mellékhatásokkal jár, amelyek igen megterhelőek agyunkra, szívünkre és számos belső szervünkre nézve. A stressz tehát jó néhány betegséget hozhat magával szövődményként. Most, hogy tudjuk, mitől kell megszabadulni és miért, jöhetnek is a természetes stresszoldás leghatékonyabb módszerei.

természetes stresszoldásTermészetes stresszoldás

Kiegyensúlyozott étrenddel

Első és legfontosabb lépés, hogy meggyőződj róla, stressz evő vagy -koplaló vagy-e. Mindkét esetben nagy hangsúlyt kell fektetned étkezési szokásaid megváltoztatására. Ennek az egészségi okok mellett lelki oka is van, ugyanis a hízás és a fogyás is olyan testképzavart jelenthet, ami további táptalaj a stressznek és egészségügyi károkat is eredményezhet.

Fogyassz elegendő zöldséget és gyümölcsöt, melyekből lehetőleg válassz olyat, amely gazdag polifenolokban. Általában az extra illatos és színes gyümölcsökben hemzseg a polifenol. Étkezz többször, akár napi 5-7 alkalommal és fogyassz kisebb adagokat. Próbáld meg elkerülni az ízfokozókat, illetve az ultra-feldolgozott élelmiszereket, mert ezek fogyasztásának gyönyöre csak ideig-óráig tart. A következmények már cseppet sem lesznek olyan kellemesek, mint egy nagy falat gyorsfagyasztott étel.

természetes stresszoldás megfelelő étkezéssel

Igyál a stresszre…

…vizet! A természetes stresszoldás egyik nagy fegyvere a víz. Indítsd a napod egy nagy pohár citromos vízzel és fogyassz elegendő folyadékot a nap során is. A szakemberek eltérő javaslatokkal állnak elő, ami a napi folyadékbevitelre vonatkozik. Általánosságban azért azt látni, hogy a 2,5-3 literes tartományt tanácsolják a legtöbben.

Sokan viszont azt a részt nem tisztázzák, hogy ez bizony nem azt jelenti, hogy ennyit kell innod. Ebbe beleszámít a reggeli kávéd, a levesed, a protein shaked és minden, aminek van folyadéktartalma. Azért fontos az, hogy eleget igyál, mert a vizelet- valamint székletürítéssel, bőrön keresztül kipárolgással és kilégzéssel egy átlag felnőtt teste úgy 2,5 liter folyadékot ad le. Ezt kell pótolnod a folyadékbevitellel.

Természetes stresszoldás mozgással

Az aktív életmód hatalmas kulcs a kezedben a stresszel szembeni harcban. A sport és a stressz kapcsolata kémiai reakciókra vezethető vissza. Amikor valamilyen, számodra megfelelő testmozgást végzel, akkor agyad beindítja testedben a boldogsághormon termelését. Ez pedig hozzájárul a közérzetedhez és persze a stressz levezetéséhez is. A sport ezen felül közvetve növeli az ember önbizalmát azzal, hogy formálja testét. Ezt az önbizalmat nemcsak embertársaid irányába fogod kimutatni, hanem bizonyos élethelyzetekre is magabiztosabban fogsz reagálni. Tehát az aktív életmód 2 fronton támadja a stresszt.

természetes stresszoldás mozgással jóga

Stresszoldás pihentető alvással

Mi sem jobb, mint egy jó kis élénkítő edzés után hazamenni és aludni egy nagyot! De nem mindegy, hogyan alszol. 3 aranyszabály van, ha az alvásról esik szó:

 • teremtsd meg a megfelelő körülményeket a pihentető alváshoz
 • legyen 90 perccel maradék nélkül osztható az alvásidőd
 • alvás előtt csillapodj le

Miért fontosak ezek? A megfelelő körülmények megteremtésével egyértelműen a kényelmed oltárán áldozol. Igazán jóízűen aludni pedig kényelmesen lehet. Persze ezt az állítást néha megcáfolják a lehetetlen pózban alvó gyerekek és házikedvencek, de mit tudnak ők a sárgacsekkekről és az élet nagy dolgairól. Te, aki az utóbbiakkal is megküzdesz, inkább hallgass ránk és aludj kényelmesen. Kellően besötétített és ideális hőmérsékletű helyiségben, friss levegő mellett, kényelmes matracon és párnán, valamint elektronikai eszközöktől távol jó az alvás.

A 90 perc törvénye azért fontos, mert nagyjából ennyi időbe telik egy-egy alvás ciklus, melynek során számos fázison végigmegy szervezeted és ezek eltérő agyikapacitást igényelnek. Fontos, hogy ne egy ilyen ciklus közepén kelj fel, mert ha nem megy végbe ez a 90 perces folyamat, akkor úgy fogod magad érezni, mintha a mosógépből húztak volna ki. Nagyjából így is van, mert idő előtt felkelni olyan, mintha fél programnál kipakolnád a mosógépedből a ruhákat.

Alvás előtt nyugodj le, ekkor már ne kattogj, ne nézz tévét, ne görgesd a hírfolyamot egy közösségi felületen sem és még csak ne is olvass. Legyen körülötted csend, teremts kellemes félhomályt, hallgass álmosító lágy zenét, ami picit feltölti a lelked amellett, hogy elszenderít, majd szépen fokozatosan iktass ki minden ingert és feküdj le aludni.

Természetes stresszoldás természetes készítményekkel

Fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket és elegendő Omega-3 zsírsavat. Utóbbi támogatja agyad megfelelő működését, így segítve abban, hogy kevésbé legyél terhelt. Ha pedig szereted a teákat, akkor az alábbiak közül mazsolázz:

 • zöld tea
 • ashwagandha bogyó
 • meggy
 • illatos rózsásvarjúháj
 • mámorors
 • sáfrány
 • levendula
 • citromfű

Mi azt tanácsoljuk, hogy inkább menj biztosra és ne kísérletezz a gyógynövényekkel, hanem válassz olyan étrend-kiegészítőt, mint a Zinzino Viva+, amely egész testedet nyugalomba borítja. A termék egyik legnagyobb előnye, hogy természetes összetevőkkel járul hozzá napközben ahhoz, hogy energikus légy és nyugodt, míg este támogatja a pihentető alvás megvalósulását.

Hozzászólás