Skip to main content

Az étrend kiegészítő káros hatása számos esetben jelentkezhet. Ilyen például, ha a termék szintetikus alapanyagokat tartalmaz, összetevőinek aránya nem ideális szervezeted számára, vagy éppen nem a helyes módon szeded az adott terméket. Elárulunk 3 dolgot, amire ha kellő figyelmet fordítasz, akkor nem kell félned az étrend kiegészítő káros hatásától.

Sajnos, jó néhány olyan étrend hóbort és diéta van már a világon, ami alaposan igénybe veszi a szervezetet, miközben fontos tápanyagoktól vonja meg azt. Ám ezek közül jó néhánynak vitathatatlanok a jótékony hatásai is, mivel a diéta folytatása során megszabadulhatunk számos méreganyagtól, sőt akár ételérzékenységünktől, emésztőrendszeri panaszainktól is. Ilyen ígéretek mellett könnyen dönthetünk úgy, hogy egy kicsit sanyargatjuk magunkat. Tompítva a helyzeten, kiválasztunk egy népszerűbb készítményt, nem számolva az étrend kiegészítő káros hatásaival.

az étrend kiegészítő káros hatásaA probléma tehát nem is feltétlen a megváltozott étrenddel vagy az adott diéta módszereivel van, inkább azzal, hogy sokan kellő információ és orvosi felügyelet hiányában és nem megfelelő készítmények kíséretében követik ezeket a speciális diétákat. Ilyenkor fordul elő, hogy a szervezet nem jut kulcsfontosságú tápanyagokhoz.

Ugyan, orvosságot jelenthetnek praktikáink az eredeti problémára, de a rossz megoldás alkalmazása további egészségügyi károkat okozhat. Sajnos azok az adatok, amelyek egy egészséges felnőtt vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag szükségletére vonatkoznak, nem olyan trendik, mint az extra divatos étrendek. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy alaposan körüljárjuk az étrend kiegészítő káros hatásának témakörét.

Erre figyelj, ha étrend kiegészítőt választasz

Nézzük csak, milyen rizikóval kell számolnod, ha egyetlen étrend kiegészítőre szeretnéd bízni vitamin, ásványi anyag és nyomelem beviteledet.

trend kiegészítő káros hatása - kerüld el tudatosan

Az étrend kiegészítő káros hatása – Ha nem optimális számodra

Egy étrendkiegészítő káros hatása jelentkezhet többek közt akkor is, ha az nem optimális személy szerint a te számodra. Optimálissá pedig attól válik egy készítmény, ha ideális egészségügyi állapotod, korod és élethelyed alapján. Eltérő a vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséglete egy idősebb embernek, mint például egy fiatal felnőttnek vagy egy gyermeknek. Szintén változó a szervezete igénye annak, aki Magyarországon, Európa északi réigójában, esetleg Olaszország tengerpartjainál vagy éppen egy sivatagos tájon lakik. Ezeken a helyeken az éghajlati adottságokkal változik az élelmiszerek minősége és ezzel az étkezési szokások is. Ami viszont a legtöbbet nyom a latba, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk. Szenvedünk-e valamilyen akut vagy krónikus betegségben, szedünk-e valamilyen gyógyszert, van-e káros szenvedélyünk, és a fentiek következtében aktuálisan milyen anyagokból szenved hiányt szervezetünk.

Az étrend kiegészítő káros hatása – Ha nem megfelelően adagolod

Az lehet, hogy normál esetben teljesen ideális számodra egy adott készítményből egy meghatározott dózis, de nem biztos, hogy ez egy megváltozott életmód részeként is igaz lesz. Márpedig a legtöbben életmódváltás keretében kezdjük el tudatosabban és következetesen szedni az étrend kiegészítőket. Az adagolás egy nagyon kényes téma, amit a legáltalánosabb multivitamin vagy táplálékkiegészítő esetében is mindenképpen egyeztetnünk kell egy szakemberrel. Nem megfelelő adagolás mellett könnyen beleszaladhatunk egy étrend kiegészítő káros hatásába.

Az étrend kiegészítő káros hatása – Ha tele van szintetikus anyagokkal

Erről nem is kell sokat beszélnünk. A szintetikusan előállított tápanyagok, a színezékek, a tartósítószerek és a csomósodásgátlók rengeteg készítményben ott vannak. Mindig olvasd el, hogy mit tartalmaz a választott termék és ne áldozd fel a tartósság és a lejárati idő oltárán egészséged. Szavazz a természetes alapanyagokból készült étrend kiegészítőkre.

étrend kiegészítő káros hatása - szedd helyesen és tudatosan

Így kerüld el az étrend kiegészítő káros hatását

Tehát, tisztáztuk azt, hogy melyek a káros hatások, már csak azt kellene tudni, hogyan kerüljük el azokat. Mire figyeljünk oda, ha étrend kiegészítőt választunk?

Mire van szüksége egy magyarnak?

A legáltalánosabb idehaza a vashiány és a D-vitamin hiánya. Utóbbi okát nem kell magyaráznunk, nyári D-vitamin feltöltődésünk egész egyszerűen nem tart ki a tél végéig. A dobogóért vív folyamatosan a magnézium és jódhiány, melyeket szorosan követ az Omega zsírsavak komoly hiánya. A telítetlen zsírsavakkal szemben ráadásul irreálisan magas idehaza a telített zsírsavak fogyasztási aránya. Folytatva a sort nem nagyon tudunk büszkélkedni kiemelkedő A-, C- és E-vitamin szinttel sem. Egy átlag magyarnak tehát az alap csomagba a fentieknek benne kell lennie.

Mire van szükséged neked?

Térképezd fel szervezeted, és ne dönts pusztán közérzeted alapján. Készíttess egy teljes vérképet vagy például válassz egy speciális vitamin, esetleg Omega-6:3 egyensúly tesztet. Ha megvan az eredmény, akkor vedd számításba életmódód, étkezési szokásaidat, esetleges káros szenvedélyeidet, vagy például azt is, hogy mennyire élsz aktív életet. Mérd fel a szervezetedet érő stresszfaktorokat, hogy tudd, mennyi oxidatív stressz ér, ami csendben ritkítja antioxidáns szinted. Ilyen negatív hatás például az összes káros szenvedély, az alváshiány, a stressz és még sorolhatnánk.

Mennyit, mikor és hogyan szedj?

Ha megvagy a fentiek mérlegelésével, akkor vagy egyeztess szakemberrel (orvos/táplálkozási tanácsadó), vagy pedig járj utána a rád vonatkozó ajánlott  NE vagy UI (=nemzetközi egység) adatoknak. Nagyon fontos, hogy ezeket az adatokat hogy hivatalos forrásból szerezz be.

Tisztázzuk azt is, hogy az étrend kiegészítő nem étkezés helyettesítő. Ez azt jelenti, hogy nem egy-egy étkezés kiváltására, hanem azok támogatására kell szedned. Azért kell szedned, hogy kiegyensúlyozott étrended mellé egy kis biztonságot nyújtó pluszt adj szervezetednek. Mindig tartsd be a szedési utasításokat és ne kezdj Google orvoslásba. Ne szedj be dupla dózist, ha véletlen kimaradna egy napi adagod. Ügyelj az ajánlott szedési időpontra és figyelj arra is, hogy következetesen minden nap ugyanabban az időpontban fogyaszd el az adott étrend kiegészítőt.

Végül nézzük, hogyan tud neked mindebben segíteni a Zinzino.

  • először is természetes összetevőkből készült, GMO-mentes, cruelty-free, VADA barát, keto-friendly készítmények széles kínálatával
  • Omega-6:3 és D-vitamin teszttel

Hozzászólás