Skip to main content

Az omega-3 zsírsavak nagyon fontosak a szervezetünknek. Rendkívül sok előnyük van a testünkre és az agyunkra egyaránt. Mivel szervezetünk nem képes előállítani, ezért külsőleg kell gondoskodnunk a pótlásáról vagy tengeri halak fogyasztása által vagy táplálékkiegészítő útján.

Íme  9 tudomány által alátámasztott hatása az az omega-3 zsírsavaknak

1. Segít véget vetni a depressziónak és a szorongásnak

A depresszió a világ egyik leggyakoribb mentális betegsége. A tünetek közé tartozik a szomorúság, a letargia és az általános érdeklődés hiánya bármi iránt.

A szorongást, amely szintén gyakori érzés manapság, az állandó aggodalom és idegesség jellemzi.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3-at, kevésbé valószínű, hogy depressziósak. Mi több, ha a depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek az omega-3-kiegészítőket szedik, tüneteik javulnak.

2. Javíthatja a szem egészségét

A DHA, egyfajta omega-3, a szem retina fő szerkezeti eleme, ha szemünk nem kap elég DHA-t látási problémák jelentkezhetnek. Omega-3 szedésével hozzájárulhatunk szemünk egészségének fenntartásához.

3. Kedvező hatással bír a magzatra és a szoptatás során is kisbabánkra

Az omega-3 elengedhetetlen az agy növekedéséhez és a csecsemők fejlődéséhez. A DHA az agyadban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak 40% -át, a szem retinájában pedig 60% -át teszi ki.

Ezért nem meglepő, hogy azoknál a kismamáknál akik omega-3at szedtek terhességük alatt később kisbabájuknak jobb látásuk lett, mint azoknak a csecsemőknek, akik nem jutottak hozzá az édesanyjuk szervezete által. Továbbá az alábbi előnyökkel is rendelkeztek: magasabb intelligencia, jobb kommunikáció és szociális készségek, kevesebb viselkedési probléma, az ADHD, autizmus és agyi bénulás csökkent kockázata.

4. Javítja a szívbetegségek kockázati tényezőit

A szívrohamok és a stroke a világ vezető halálozásának oka. Évtizedekkel ezelőtt a kutatók azt tapasztalták, hogy a halat fogyasztó közösségeknél ezek a betegségek nagyon alacsonyak. Ezt később az omega-3 fogyasztáshoz kötötték.

5. Csökkentheti az ADHD tüneteit a gyermekeknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség (ADHD) olyan viselkedési zavar, amelyet figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás jellemez. Számos tanulmány megállapítja, hogy az ADHD-val rendelkező gyermekeknél jóval alacsonyabb az omega-3 zsírsavak szintje, mint az egészséges társaiknál ​.

6. Csökkentheti a metabolikus szindróma tüneteit

A metabolikus szindróma betegségek összessége. Magában foglalja a központi elhízást – a hasi zsírt is -, valamint a magas vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, a magas triglicerideket és az alacsony „jó” HDL koleszterinszintet. Ezek növelik az egyéb betegségek kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget.

7. Harcol a gyulladással

A gyulladás a szervezetben a fertőzésekre és károsodásokra adott természetes válasz. Sajnos a gyulladás sokszor észrevétlen, tünetmentes és maradandó. Ezt krónikus – vagy hosszú távú – gyulladásnak nevezik. A hosszú távú gyulladás hozzájárulhat szinte minden krónikus nyugati betegséghez, beleértve a szívbetegséget és a rákot is.

8. Csökkentheti a gyermekek asztmáját

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amelynek tünetei, köhögés, légszomj és zihálás. A súlyos asztmás rohamok nagyon veszélyesek lehetnek. Ezeket a tüdő gyulladása és duzzadása okozza.

Számos tanulmány vizsgálta az omega-3 fogyasztást és az asztma alacsonyabb kockázatát a gyermekek és fiatal felnőttek körében. Azoknál, akik rendszeresen elkezdtek omega-3-at fogyasztani 6 hónap elteltével javulásról számoltak be.

9. Javítja a csontjaink állapotát és csökkenti az ízületi gyulladást

Az osteoporosis és az ízületi gyulladás két gyakori rendellenesség, amelyek a csontrendszerre hatnak.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a csont erősségét a csontokban lévő kalcium mennyiségének növelésével, ami a csontritkulás kockázatának csökkentéséhez vezet, valamint kezelik az ízületi gyulladást. Az omega-3-kiegészítőket szedő betegek az ízületi fájdalom csökkenését jelezték már 3 hónap után.