Skip to main content
A legtöbb élsportolót foglalkoztatja a helyes táplálkozás és a megfelelő, kiegyensúlyozott, egészséges életmód kérdésköre. Az a jó hírünk van, hogy ezzel nincsenek egyedül, ugyanis a Zinzinot is nagyon foglalkoztatja, hogy milyen természetes tápanyagokra van szüksége egy sportolónak ahhoz, hogy igazán egészséges legyen és htaékonyan formába hozhassa magát. Most eláruljuk, hogy milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket kell fogyasztania egy élsportolónak, vagy aktív szabadidő-sportolónak, ha szeretne kicsattanni az egészségtől.

Mik azok a mikrotápanyagok?

A vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket nevezzük összefoglaló néven mikrotápanyagoknak. Bevitele nemcsak a sportolók számára fontos, hanem azok számára is, akik szimplán aktív életet élnek, vagy kevesebbett mozognak. Ezeket az anyagokat gyakran mikronutrienseknek is nevezzük és Magyarországnak, illetve az EU-nak is van állásfoglalása azt illetően, hogy egy átlag felnőtt számára az egyes mikrotápanyagokból milyen mennyiség javasolt ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzon szervezetünk a betegségek megelőzésén, továbbá az egészségünk megőrzésén. Ezeket az értékeket RDA-nak (=Recommended Daily Allowance), azaz javasolt napi bevitelnek hívjuk.

sportoló mikrotápanyag 2Mi történik egy sportolóval, ha mikrotápanyag hiányban szenved?

Rengeteg tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mikrotápanyag igényt befolyásolja a fizikai aktivitás intenzitása és időtartama. Ezért megnövekedett fizikai aktivitás mellett nő az igény és ezzel egyenes arányban a hiány kockázata is. Ez hatványozottan igaz akkor, ha a fizikai megerőltetéshez fogyókúra társul. A cél tehát az a sportolók számára, hogy minden nap annyi vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez jusson a szervezet, mint amennyi javasolt.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy sajnos az átlag lakosság körében hatalmas azok százaléka, akiknek a napi bevitele nem éri el a szükséges mikronutriens pótlást. Sajnos ez sokszor a sportolók esetében is igaz. A hiány eleinte nem okoz küönösebb galibát és tünetmentesen szenvedjük el. Később azonban gyakran jár a mikronutriensek hiánya regenerálódási nehézségekkel, sérülékenységgek, izomfájdalommal, ízületifájdalommal, izomgörcsökkel, illetve megváltozott teljesítőképességgel.

A női sportolók körében igen gyakori a vashiány, ami teljesítményromlással és fáradékonysággal jár. A szabadban sportolók körében pedig igen gyakori a külső stresszorok miatt az antioxidáns szint csökkenése, míg a jeges sportokat űzők sokszor szenvednek D-vitamin hiányban. Ezek mind kedvezőtlenül hatnak az immunrendszerre is.

Milyen vitamint válasszon egy sportoló?

Bármilyen készítmény fogyasztása előtt javasolt egyeztetni sportorvosunkkal és edzőnkkel. Mi a Zinzino Xtend+ napi szintű szedését javasoljuk, amely nemcsak az immunrendszer erősítéséről gondoskodik, hanem hatása kiterjed teljes szervezetünk egszségére. A Zinzinonak számos olyan terméke van, amely WADA-barát, nem tartalmaz tiltott szereket és kizárólag természetes alapanyagokból készül. Éppen ezért ajánljuk jó szívvel sportolók számára a Zinzino termékkínálatát a halolajtól, az immunerősítőn át, a protein szeletig és az étkezés helyettesítő shakeig.

Hozzászólás