Skip to main content

Régóta ismert az omega-3 esszenciális zsírsavak számos jótékony hatása. Nem hiába értékelődött fel szerepe táplálkozásunkban. Most eláruljuk, hogyan őrizheted meg szíved egészségét omega-3-mal.

Miért fontos külön gondoskodnunk az omega-3 bevitelről?

Elsőként egy nagyon fontos dolgot kell tisztáznunk. Az omega-3-at azért nevezik esszenciális zsírsavnak, mert szervezetünk csak táplálkozás útján juthat hozzá, önmaga nem képes azt előállítani. Éppen ezért létfontosságú napi rendszerességű és tudatos fogyasztása. A vérnyomás természetes kordában tartásához és szívünk erősítéséhez azonban nem elég, ha például omega-3-ban gazdag lazacon élünk.

Nagyjából napi 2000 milligramm EPA és DHA bevitelre van szüksége egy 80 kg tömegű embernek ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást. Ennek eléréséhez érdemes olyan komplex készítményt választanunk, amely megfelelő koncentrációban tartalmazza az esszenciális zsírsavakat és más értékes anyagokat. A kedvező egészségügyi hatások csak akkor várhatóak el az omega-3-tól, ha annak megfelelő a koncentrációja szervezetünkben.

Melyik omega-3 jó a szívednek?

Ebből a zsírsavból három legfontosabb formát szoktunk említeni, melyek az EPA, DHA és az ALA. Előbbi kettő esszenciális zsírsav tudományosan bizonyított, hogy hozzájárul a vér triglicerid szintjének kordában tartásához, továbbá a szív megfelelő működéséhez és segít a normál vérnyomás fenntartásában is.

Hogyan hat a szívünkre az omega-3?

A DHA és EPA olyan hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, amelyek rendkívül kedvezően hatnak szívünkre és érrendszerünkre egyaránt. Ez már az 1970-es években is ismert tény volt, amikor is grönlandi eszkimókat vizsgáltak a kutatók. Megállapították, hogy az eszkimók fokozott tengeri hal fogyasztása és omega-3-ban gazdag táplálkozása bámulatos eredményt mutatott szívük egészségében. Lényegében ismeretlen volt az eszkimók számára minden kardiológiai és keringési megbetegedés. A jelenségnek egyszerű magyarázata van. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet és a pulzusszámot, valamint a vérnyomást és az érelmeszesedést. A triglicerid ugye egy neutrális zsír, ami táplálkozás során jut szervezetünkbe. Ez a zsír glicerinből és különböző zsírsavakból épül fel és rendkívül fontos energiaforrás szervezetünk számára. Ám galibát is tud okozni, ha túl sok van belőle, ugyanis képes plakkokat létrehozni ereinkben és ezekkel elzárni a szabad véráramlást. Az omega-3 többek közt azon dolgozik, hogy ezeket a kis vérzsír akadályokat elhárítsa a helyes vérkeringés érdekében.

Tisztító szerepe mellett védi érfalunkat és segít abban, hogy azok megőrizzék rugalmasságukat. Ezek együttese vezet ahhoz, hogy a tudatos omega-3 fogyasztók körében csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának és a hirtelen szívhalálnak is a kockázata.

Ha szeretnél étrendedbe építeni egy jó minőségű és megbízható omega-3 tartalmú készítményt, akkor tökéletes választás a Zinzino Essent étrend-kiegészítője, amely biztonságosan beállítja és fenntartja omega-6:3 egyensúlyod. Ezen kívül védelmet biztosít sejtjeidnek az oxidációval szemben és támogatja agyad és szíved megfelelő működését. Magas omega-3 koncentrációjának köszönhetően napi 3 lágy kapszulával gondoskodhatsz EPA és DHA szükségletedről.

Hozzászólás