Skip to main content

A D-vitamint más néven D-hormonnak is nevezik, mely több zsírban oldódó vitamint is magában foglal. A D-vitamin legfontosabb szerepe kalciumháztartásunk szabályozásában, továbbá csontjaink ásványosításában van.

A D-vitamint az emberi szervezet maga is képes előállítani napfény hatására. A téli időszak végére Magyarországon a lakosság nagy százaléka szenved D-vitamin hiányban, mivel a zsírraktárak a szezon alatt teljesen kiürülnek, ha nem gondoskodunk a pótlásról.

A D-vitamin típusai

A D-vitamin (más néven kalciferol) lehet D2- és D3-vitamin. Utóbbi biológiai hatását tekintve aktívabb, mint a D2-vitamin, így a szervezetünk számára könnyebben felhasználható.

Fontos D-vitamin források

Szükségletünkhöz képest nincs elegendő D-vitamin az élelmiszerekben, így hagyományos étkezés mellett nem tudjuk feltölteni raktárunkat. A D-vitaminban gazdag ételek közé soroljuk a zsíros halakat és azok máját, illetve a tojássárgáját, valamint a dúsított élelmiszereket (pl. tejtermékek, margarinok, gabonakészítmények). Ám ezekből rengeteget kellene ennünk napi szinten, hogy gondoskodjunk D-vitamin bevitelünkről. A legfőbb forrás a napfény, melyből napi 15-30 perc is elegendő a feltöltődéshez.

Hogyan szívódik fel a D-vitamin?

Legyen szó étkezés által, napozással vagy szintetikusan előállított készítménnyel szervezetünkbe juttatott D-vitaminról, mind zsírral szívódik fel testünkben a vékonybélből.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Ez függ az adott évszaktól, aktuális D-vitamin szintünktől, életkorunktól, egészségi állapotunktól, az esetlegesen szedett gyógyszerekeink jellegétől és életmódunktól. A hazai ajánlás szerint azonban a napi D-vitamin-bevitel az alábbiak szerint alakul:
Csecsemők számára: 400-1000 NE
Gyermekek számára: 600-1000 NE
Serdülők számára: 800-1000 NE
Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE
(NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin)

Hogyan hat szervezetünkre a D-vitamin?
Mint azt már említettük, a D-vitamin elengedhetetlen a csontképződéshez, különösképpen gyermekkorban, hiszen ilyenkor alakul ki a csontrendszer és a fogazat is. Hiányában gyermekeknél Angolkór (rachitis) alakulhat ki, míg felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás és fogromlás is jelentkezhet.

Mi okozhat D-vitamin hiányt?
A legtöbb esetben a D-vitamin hiányt anyagcsere zavar okozza. Ezen kívül a kevés napsütés és a hiányos táplálkozás is szerepet játszhat. Fontos tényező lehet a megnövekedett igény is, például az idős kor, a várandósság, a szoptatási időszak vagy a gyermekkor. De egyes gyógyszerek (antiepileptikumok) szedése és a vese fokozott működése is kedvezőtlen a D-vitamin szintünkre nézve. A mellékpajzsmirigy-alulműködése és a pajzsmirigy-túlműködése sincs jó hatással D-vitamin háztartásunkra.

Lehet túl magas a D-vitamin szintünk?

Erős UV-sugárzás vagy túlzott mértékű D-vitamin fogyasztás mellett természetesen előfordulhat a megemelkedett D-vitamin szint. De gyakran előfordul a vitamin túl magas értéke a Boeck-kórban, tuberkulózisban, pajzsmirigy betegségekben, Angolkórban szenvedőknél és a veseátültetésen átesetteknél is.

Hogyan gondoskodjunk helyesen D-vitamin bevitelünkről?

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes D-vitamin tartalmú étrend kiegészítőt fogyasztanunk akár az év minden napján, de az őszi idő beköszöntével mindenképpen, egészen a tavaszi napsugarak megjelenéséig.

A BalanceOil+ teljesen természetes eredetű étrendkiegészítő, amely nagy arányban tartalmaz olívapolifenolokat, omega-3 zsírsavakat és D3-vitamint. Szabályozza és fenntartja a szervezet EPA- és DHA szintjét, valamint omega-6:3 egyensúlyát, megvédve a sejteket az oxidációtól.

Hozzászólás