Skip to main content

Az ételintolerancia akár csecsemő kortól elkísérheti az embert, akárcsak az ételallergia. Ezért is tartjuk érdemesnek, hogy ezt az egész család számára fontos témát körüljárjuk. Számos felmérés azt igazolja, hogy az ételintolerancia az embereknek úgy a 20%-át érinti. Egyes orvosi becslések szerint a laktózintolerancia egyenesen az emberiség 75%-át gyötri, jelentős részüket tudtuk nélkül. De mi is az az ételintolerancia? Miben különbözik az ételallergiától és hogyan orvosolható? Ebben a cikkben eláruljuk.

Alapvető tudnivalók az ételintoleranciáról

Mi az ételintolerancia?

Az ételintoleranciáról elsőként az ókorban Hippokratész készített feljegyzéseket, az igazi orvosi figyelmet ez a rendellenesség mégis csak pár évtizede kapta meg. Akkor alakul ki ételintolerancia, amikor az emésztés során a bevitt táplálékot bizonyos enzimek hiányában nem képes szervezetünk részben vagy egészben megemészteni. A kellemetlen panaszok hátterében az áll, hogy az elfogyasztott étel vagy ital egyes komponensei emésztetlen állapotban távoznak szervezetünkből. Ilyenkor testünk válaszreakciói lehetnek akár fájdalmasak is.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek nem immunválaszok, mind ételallergia esetében. Ennek ellenére nehezen megkülönböztethető az ételintolerancia az ételallergiától. Előbbinek számos válfaja van, melyek közül a legismertebb a laktózérzékenység és a cöliákia (=lisztérzékenység). Kiemelten fontos odafigyelni szervezetünk apróbbb segélykiáltásaira is és az ételintoleranciát kiváltó anyagot elhagyni étkezésünkből, mert a panaszok tartós fennállása nemcsak a kellemetlen vagy fájdalmas tünetekkel, hanem szövődményekkel járhat.

ételintolerancia mi az oka

Miben különbözik az ételallergiától az ételintolerancia?

Az étel-intolerancia vagy ételérzékenység nem összekeverendő az ételallergiával. A kettő közti alapvető különbség abban áll, hogy ételintolerancia esetében az emésztési mechanizmusok okolhatók a kellemetlen panaszok kialakulásáért, míg ételallergiánál egy gyors és határozott immunreakció lép fel. Intolerancia esetében emésztőenzimek hiánya okozza a bajt, a panaszok kellemetlenek és károsak egészségünkre, míg ételallergia esetében olyan immunválasz alakul ki, amely akár életveszélyes állapotba is sodorhat. Még egy alapvető különbség a két betegség közt, hogy az immunrendszer más antitesteket termel ételallergia és ételintolerancia esetében. Előbbinél IgE antitesteket állít elő szervezetünk, míg utóbbinál IgG antitesteket hoz létre.

Az ételintolerancia kialakulása és megelőzése

Mi váltja ki az ételintoleranciát?

A laktózintolerancia egy teljesen természetes állapot. Ezen az állításon gyakran meglepődnek, de bizony igaz és azok számítanak különlegesnek, akik képesek emésztésére, bevitt enzim nélkül. A laktáz enzim termelésére a legtöbb felnőtt szervezete nem képes. Genetikai értelemben véve azok számítanak átlagosnak, akiknek a szervezete nem vagy nem elég laktázt termel a tejtermékek emésztéséhez.  A többi ételérzékenységgel már más a helyzet.

ételintolerancia

A különböző ételintoleranciáknak megannyi kiváltó oka lehet. Ilyen például egy adott emésztő enzim hiánya, vagy a genetikai okok is. Tehát vannak olyan ételérzékenységek, amelyek örökletesek is lehetnek, ezért érdemes odafigyelni olyan tünetekre, amelyeket ételérzékenységben szenvedő hozzátartozóink is tapasztaltak már. Ha a jelenség hátterében enzim hiány van, akkor az ételintoleranciát a legtöbbször helytelen táplálkozás, gyógyszeres kezelések is (pl.: antibiotikum kúra), sőt akár stressz is okozhatja.

Az ételintolerancia megelőzése

A megelőzés kulcsa a bélflóra egyensúlyának fenntartása. Megfelelő étkezés mellett az agresszívabb tünetekkel járó intolerancia rendkívül hatékonyan fékezhető meg. Az ételintolerancia elkerüléséhez elég annyit tennünk, hogy hanyagolunk bélflóra károsító élelmiszereket és orvosi felügyelet mellett elhagyunk olyan gyógyszereket, amelyek negatív hatással vannak mikrobiomunkra. Kiemelten fontos a folyadékbevitel, a rostokban dús táplálkozás és a rendszeres testmozgás is. Az ételintolerancia súlyosabb tüneteket produkálhat, ha káros szenvedélyeknek élünk, így érdemes leszokni bizonyos dolgokról és lemondani az egészségkárosító élvezetekről.

Segíts szervezetednek abban, hogy bélflórád egészséges legyen, anyagcsere folyamataid és emésztésed pedig megfelelően működjenek a Zinzino ZinoBiotic+ élelmi-rost keverékével.

Hozzászólás