Skip to main content

Az Omega-3 számos jótékony hatása közül mindig kiemelik a szakemberek az emberi agyra gyakorolt pozitív hatását, illetve a sejteket támogató tulajdonságát. Ez azért rendkívül fontos, mert az élet minden szakaszában fontos a szellemi frissességünk támogatása. Ehhez elengedhetetlen, hogy agyunk megfelelő mennyiségű és minőségű hasznos tápanyaghoz jusson, mint a  legtöbb energiát igénylő szervünk. De mi lesz akkor, ha nem tápláljuk és védjünk agyunk sejtjeit és milyen anyagokra van szüksége a helyes működéshez? Ebben a blogbejegyzésben ezt fogjuk elárulni.

Az Omega-3 hiány következménye agyunkra

Az Omega-3 hozzájárul a normál agyműködéshez, nyugtatóan hat szervezetünkre, remek antidepresszáns és kiválóan segít a sejtmegújulásban is. Ezek a tulajdonságai szervi és szellemi szinten egyaránt fontosak ahhoz, hogy friss maradjon elménk és egészségesen működjön agyunk. Tanulási- és kognitív képességeink fejlődése mellett az Omega-3 abban is segít, hogy agyunk képes legyen a regenerálódásra. Ez különösen fontos idős korban.

Világszerte hazánk populációjának úgy a hatszorosa él demenciával, ami a memória, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek zavarát takarja. Ez az állapot tudatos Omega-3 bevitel mellett megelőzhető, bekövetkezése késleltethető és a kialakult demencia szinten tartható, miközben a vele járó tünetek javíthatók. Úgyanígy az idegrendszert érintő betegségek, a mentális betegségek és az Alzheimer-kór, vagy például a Parkinson-kór is könnyebben viselhető tudatos életmód és megfelelő Omega-3 szint és Omega-6:3 egyensúly mellett.

omega-3 agy frissesség

Sokáig állították biztosan az orvosok, hogy az agy sejtjei nem képesek regenerálódni, ám a legfrissebb kutatások szerint ez nem igaz és az agy ugyan nagyon lassan és csak kis mértékben, de képes helyreállni. Kiemelten fontos tehát, hogy ebben a lassú és nehéz folyamatban támogassuk testünket. Azt is eláruljuk, hogyan!

Az Omega-3 agyunk fontos tápláléka

Az Omega-3 valóban agyunk tápláléka, hiszen létfontosságú szervünket alkotó sejtjeink membránjának elengedhetetlen alkotóeleme. Az Omega-3 egyszerre nyújt védelmet sejtjeinknek, miközben táplálja azokat. Magas polifenol tartalmával javítja a memóriánkat, oldja a stresszt és segít abban, hogy frissek és élénkek maradjunk. Az Omega-3 kiváló antidepresszáns, amely nyugtatja az idegrendszert is, hála kedvező neurológiai hatásainak. Ahhoz, hogy lelki és szellemi egyensúlyunk elkísérjen egy életen át, kiemelten fontos, hogy esszenciális zsírsavakban gazdag legyen táplálkozásunk és tudatosan fogyasszunk Omega-3 esszenciális zsírsavat étrend-kiegészítő formájában.

Hozzászólás