Skip to main content

Sokan úgy érzik, hogy a halolaj kicsit túl van értékelve más olajokhoz képest, amelyekben ugyanúgy magas az Omega-3 zsírsavak tartalma. Nos, valóban sok hasznos anyag található például a lenmagolajban is, sőt rengeteg jótékony hatása van, mégis háttérbe szorul a halolaj mellett. Nézzük meg, hogy miért.

A lenmag igen gazdag alfa linolénsavban, amelyet közismert nevén ALA-nak nevezünk, ezzel szemben a halolaj EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav) tartalmaz. A legtöbb Omega-3 zsírsavakat tanulmányozó kutatás inkább utóbbi kettőt vizsgálta, így más zsírsavak kevesebb szerepet kaptak. Ennek oka többek közt az, hogy több a klinikailag igazolt jótékony hatása az EPA és DHA duónak. Egyes kutatások során beigazolódott, hogy ugyan nagyon kis mennyiségben, de szervezetünk képes nagy mennyiségű ALA-ból a másik két zsírsav előállítására. Ez a tulajdonságunk azonban csökken bizonyos betegségek (pl.: cukorbetegség) mellett. Még mindig az a legbiztosabb tehát, ha elegendő állati eredetű Omega-3 olajat fogyasztunk, így tehát halolajat.

A vadvízi halolaj a legjobb

A hidegvízi, zsíros húsú halak olyan Omega-3 forrást jelentenek, amely a hatékony sejtvédelem, egészséges szem, agy és szívműködés mellett gyulladáscsökkentő hatású is. Ez az értékes esszenciális zsírsav védi bőrünket, nyálkahártyánkat, vastagbelünket, immunrendszerünket, sejtjeinket, ízületeinket és napestig sorolhatnánk hány fontos szervünket.

Nem minden Omega-3 olaj vált ki azonos hatást, mert az Omega-3 zsírsavak típusai és hatásai is eltérőek. A halolajban EPA és DHA van, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint az ALA. Hát, ezért lett a halolaj a sztár és nem például a lenmagolaj.

halolaj kapszula

Jöjjön pár kifejezetten EPA és DHA hatás:

  • támogatja a szív egészségét
  • emeli a jó koleszterinek szintjét
  • 15-30%-kal csökkenti a triglicerid szintet
  • mérsékli a vérnyomást és optimális szinten tartja azt
  • gátolja az érelmeszesedést és plakk lerakódást
  • segíti a normál agyműködést
  • enyhíti a depresszió tüneteit
  • segíthet a fogyásban
  • támogatja a szem egészségét
  • csökkenti a gyulladásokat szervezetünk minden területén
  • támogatja a bőr egészségét
  • erősíti a körmök és a haj szerkezetét
  • támogatja a fejlődést csecsemő korban
  • segít a fejlődésben csecsemő korban
  • javítja a tanulási képességeket gyermekkorban
  • csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát felnőtt korban
  • csökkenti a májzsírt
  • enyhíti a terhességi depressziót
  • javítja a figyelmet és a koncentrációs készséget
  • csökkenti a hiperaktivitást
  • javítja az asztma tüneteit
  • mérsékli az allergia kialakulásának kockázatát
  • erősíti az immunrendszert
  • védi a sejteket
  • javítja a csontok egészségét
  • óvja a porcokat és ízületeket

… és itt a sornak még nincs vége!

Az Omega-3-ról tehát elmondható, hogy tetőtől talpig hozzájárul egészségünkhöz, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten fontos.

Hozzászólás