Skip to main content

Az olívaolaj használata fontos, hogy hétköznapjaink részévé váljon. De milyen célra érdemes bevetni és mire nem az olívaolajat? Adunk pár hasznos tanácsot az olívaolaj használatához.

Egyre többen vetik be nemcsak a sütés-főzéshez, hanem házi praktikáik részeként az olívaolajat. De biztos, hogy olyan jót teszünk vele vagy csak pazaroljuk ezt a kincset otthonunkban? Eláruljuk, érdemes-e például bőr- és hajápoláshoz használni az értékes olajat, vagy éppen tanácsos-e reggelente legurítani belőle egy kupicával, hogy kicsattanj az egészségtől.

Az olívaolaj használata – Tedd, ne tedd

A tudatos olívaolaj használat első lépése, hogy ne pazaroljuk az olívából kinyert olajat, ugyanis 1 liter elkészítéséhez, a bogyó fajtájától függően úgy 5-6 kilogrammnyi gyümölcsre van szükség. Igen, gyümölcsre, ugyanis az olajbogyó fán terem, éppen ezért biológiai értelembe véve gyümölcs. Még akár azt is rákenhetjük, hogy gyümölcs olaj. Na de, sokkal fontosabb kérdés az, hogy mire érdemes használnunk, ha nem szeretnénk, hogy annyit érjen, mintha a hajunkra kentünk volna.

olívaolaj használata - mire használd és mire ne használdKend vagy ne kend a hajadra?

Nem érdemes a hajadra kenni. Míg számos otthoni pakolás hozzávalójaként említik az olívaolajat, mi nem javasoljuk az olívaolajos pakolásokat, mert azok elnehezítik, zsírossá teszik a hajat. Inkább belülről támogasd a hajad olívaolajjal.

Olívaolaj használata a bőrápolásban

A különböző házi praktikák során alkalmazott készítményeknél nem feltétlen jut bőrünk ideális mennyiséghez az adott összetevőkből. Az egyes hozzávalók és így az olívaolaj eltúlzott használata is felboríthatja bőrünk pH-értékét. A zsíros, olajos bőrön könnyebben megtelepszenek a kórokozók és a szennyeződések, ami a bőr állagában is változásokat eredményezhet és fertőzéseket, gyulladásokat idézhet elő. Akárcsak a hajápolásnál, úgy a bőrápolásban is az olívaolaj fogyasztását, és nem külsőleg történő alkalmazását javasoljuk.

Mi a helyzet a bő olajban sütéssel?

Nem ajánlunk az extraszűz olívaolajat erre a célra. Egyrészt azért nem, mert egy jó kis rántott hús sütéséhez rengeteg olívaolajra lesz szükségünk. Másfelől az olívaolaj hosszabb ideig történő túlhevítésével rontjuk az olaj értékét. Ilyenkor nemcsak a benne lévő fontos tápanyagok vesznek el, hanem megváltozik az olaj molekulája is és transzzsír keletkezik, mely növeli a koleszterin szintet. Márpedig a bő olajban sütéshez elengedhetetlen, hogy jó forró legyen az olaj és alaposan átsüljön a sütnivalónk. Mindig válassz kifejezetten sütéshez való olíva olajat.

Tényleg olajozottan megy tőle a napod?

Nos, a kutatások nem állítják 100%-ig biztosan, hogy jót teszünk vele, ha lehúzunk egy kis olíva olajat reggelente. A mediterrán régiókban mégis elterjedt szokás olívaolajjal indítani a napot. Tapasztalataik alapján az olívaolaj használata ebben a formában könnyebbé tette emésztésüket, segítette őket a fogyásban és jobban kifejtette az olaj méregtelenítő hatását. Ha úgy döntenél, hogy kipróbálod a déliek olívaolaj shotját, akkor inkább válaszd a hagyományos extraszűz olívaolajok prémium alternatívájaként a Zinzino R.E.V.O.O Olive Oil termékét.

olívaolaj használata a konyhábanÍgy használd helyesen az olívaolajat

Sütés-főzés, salátaöntet, pác – ez a konyhai olívaolaj szentháromság. A mediterrán népek az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag olajat remekül hasznosítják konyháikban. Nekünk azért van még mit tanulni tőlük, de több ezer éves előnyük van olívaolaj témában. Ezért is hoztunk pár fontos tudnivalót, amitől hatékonyabb lesz a te otthonodban is az olívaolaj használata.

Az olívaolaj használata sütéskor

Sütéshez válassz mindig kifejezetten sütéshez való olívaolajat, ami kellemesen átjárja a halat, a húst vagy a zöldségeket, és fenséges ízt kölcsönöz nekik. Tökéletes választás egy közepes intenzitású olaj a pácnak, vinaigrette-nek vagy salátára locsolva. Az enyhébb ízű olívaolajjal pedig akár süteményeket is süthetünk.

Így tárold az olívaolajat

Érdemes sötét helyen és szobahőmérsékleten tárolni az olívaolajat. Tartsuk távol a hőtől, így például ne tegyük a tűzhely mellé, még sütés közben se. Ne tároljuk a hűtőben, mert bizonyos hőmérséklet alatt az olívaolaj hajlamos arra, hogy bepelyhesedjen. Úgy fog kinézni, mint amikor a méz az üveg alján becukrosodik. Ilyenkor normál hőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát, és általában nem romlik a minősége. Másik aranyszabály a tárolással kapcsolatban, hogy jól záródó palackban tartsuk az olajat, így az kevésbé fog oxidálódni.

R.E.V.O.O Olive Oil – A tökéletes olívaolaj használata

Ha tanácstalan vagy az olívaolaj választásban, akkor olvasd el ezt a cikkünket a témában. Egy biztos, hogy válassz olyan extraszűz olívaolajat, amelyben harmincszor magasabb a bioaktív antioxidánsok koncentrációja, mint más termékekben. A R.E.V.O.O-t fogyaszthatod kúraszerűen naponta (1 ek=15 ml mennyiségben), vagy megkoronázhatod vele kedvenc ételeidet. A termék minősített Koroneiki olajbogyókból készült, amelyek többgenerációs gazdák ültetvényeiről származnak. Ezek a bogyók sosem láttak műtrágyát vagy növényvédőszereket. A belőlük kisajtolt olaj minden cseppje az érintetlen természetet idézi és gyógyhatású tápanyagokat rejt.

Élvezd olívaolaj kényeztetését és válaszd a R.E.V.O.O-t!

Hozzászólás