Skip to main content

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik fontos alapanyaga. Az olívabogyóból vagy más néven olajbogyóból kinyert értékes olaj rendkívül gazdag antioxidánsokban. Sajnos viszont ezt a polifenol-, vitamin- és esszenciális telítetlen zsírsav bombát is könnyen el lehet rontani a feldolgozás során. Éppen ezért szeretnénk most segíteni a megfelelő olívaolaj választásban.

Hogyan készült és honnan jött az alapanyag?

Ez a két legfontosabb kérdés, amit vásárlás előtt tisztázni kell. Mint minden másnál, így az olívaolajnál is fontos, hogy olyan ültetvényről származzon az alapanyag, ahol a gyümölcsöt a lehető legkevesebb természetellenes (pl.: vegyszeres) behatás érte.

Fontos, hogy az ilyen helyről betakarított olajbogyókat ki is válogassák, hogy csak az egészséges bogyókat préseljék le. A megtisztítást követően pedig indulhat is a préselés, ami ideális esetben tisztán mechanikusan történik és mindenképpen hidegen préselt feldolgozási módszerrel.

A gyártás során a legtöbbször segédanyagokat adnak a termékhez és számos fázisban pihentetik azt. Ideális esetben viszont nem elegyítik vízzel, tartósítószerekkel és más adalékanyagokkal az olívaolajat és folyamatos préselés mellett 48 órán belül palackozzák. A vízzel és oxigénnel dúsított olaj már a gyártás folyamán oxidációnak indul és a végbemenő hidrolízis miatt azonnali károsodást okoz az olívaolajban. Az ilyen gyártási rendszerben romlik a termék gyógyhatása és eltarthatósága is. 

Kíméletesen kell bánni az olajbogyóval!

Az olajbogyó két értékes folyadékot rejt: olíva lé-vizet és olívaolajat. Ezeket ideális esetben fokozatosan és folyamatosan választják szét a gyártás során, kíméletesen feldolgozva az olajbogyót. A folyamattal az olaj emulgeált víz tartalma akár nullára csökkenthető és a kész termék élettartama meghosszabbítható. Ezzel az eljárással egy sokkal könnyebb, kellemesebb textúrájú olaj készíthető.

De miért kell ennyire odafigyelni az olívaolaj választásra?

A telítetlen zsírsavakban gazdag olaj hozzájárul a vér normál koleszterin szintjéhez. Ezzel csökkenthető a szívkoszorúér-betegség kockázata. Az olívaolajban található értékes polifenolok (pl.: (hidroxitirozol, tirozol, valamint ezek származékai) hozzájárulnak

a vérzsírok oxidatív stresszel és szabadgyökökkel szembeni védelméhez. Ez persze csak azokra az olívaolajokra igaz, amelyek 20 g-onként legalább 5 mg hidroxitirozolt, tirozolt és azok származékait tartalmazzák.

Ilyen termék létezik egyáltalán?

Igen! A Zinzino olyan olívaolaj gyártó, ami a fent leírtakat egy szigorú protokoll következetes betartásával megvalósítja. A R.E.V.O.O. megbízható gazdaságok, gondosan válogatott olajbogyóiból, segédanyagok és adalékok nélkül, fokozatos préselés mellett készül. A R.E.V.O.O kizárólag koroneiki olajbogyókból készül. Egészen a molekuláris szintig, ez egy igazán forradalmi, magas fenol tartalmú extra szűz olívaolaj, amely páratlan koncentrációban tartalmazza a fontos fitotápanyagokat, beleértve a polifenolokat, igazából akár 30-szor nagyobb mennyiségben, mint a szokásos extra szűz olívaolajok.

Hozzászólás