Skip to main content

Időskori immunerősítés

Az influenza és hasonló vírusok korában sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az időskori immunerősítésre. Az idősebb rokonok egészsége nemcsak az ő felelősségük, hanem a náluk fiatalabb hozzátartozóiké is. Ha eddig elmaradt a nagyi szervezetének felturbózása az őszi-téli szezonra, akkor idén ne hagyjátok ki az időskori immunerősítést!

Miért fontos az időskori immunerősítés?

Az immunerősítés szempontjából két rendkívül fontos korszakot kell kiemelnünk: a gyermekkort és az időskort. Születésünk és úgy 6 éves korunk között, illetve 60 éves kor feleltt a legsebezhetőbb immunrendszerünk. Az edzett és erős immunrendszer pedig egészségünk egyik alappillére. Rendkívül fontos, hogy idős korban ne legyünk fogékonyak a különböző betegségekre, mert azok csak tovább terhelik immunrendszerünket. Arról nem is beszélve, hogy a felépülési idő 60 éves kor feleltt elhúzódhat és a szövődmények kialakulásának kockázata is megnőhet szervezetünkben.

Miért gyengül az immunrendszer idős korban?

Az időskori immunerősítés azért válik kiemelt fontosságúvá már 50-60 éves kor felett, mert több más fizikai változás mellett, ekkorra lesz jelentős mértékű csecsemőmirigyünk méretének csökkenése. Az immunrendszerünk ugye olyan sejtek, szervek és szövetek összetett hálózata, amelyek együttes munkája garanálja testünk védelmét. Ennek a védelmi rendszernek egy fontos szereplője a csecsemőmirigyünk. A csecsemőmirigy a szegycsontunk mögött található és a T-sejtek termeléséért felelős. Ezek a sejtek pedig pont az immunrendszer emlékezőképességét teszik lehetővé. A csecsemőmirigy zsugorodásával és a T-sejtek mértékének csökkenésével immunrendszerünk szépen lassan veszít emlékezőképességéből. Ezáltal pedig nem lesz képes bizonyos antigéneket felismerni és fogékonyabbak leszünk bizonyos vírusokra, baktériumokra, gombákra.

Az időskori immunerősítés 5 alapszabálya

Az öregedési folyamatok pont ugyanolyan mértékben érintik immunrendszerünket, mint szervezetünk bármely más részét. A kérdés csak az maradt, hogyan lassítsuk ezt a folyamatot és miként gondoskodjunk az időskori immunerősítésről. Jöjjön 5 dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni, ha szeretnél tudatosan gondoskodni nagyszüleid egészségéről.

időskori immunerősítés 5 alapszabályaÍgy valósul meg a tökéletes időskori immunerősítés

Fektess nagyobb hangsúlyt a megelőzésre

Nemcsak az akut megbetegedésekkel szemben kell védekezni, hanem a krónikus megbetegedésekkel is fel kell venni a harcot. Az ízületi gyulladások, a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések extrém mértékben megterhelik az idősebbek szervezetét. Fektess nagyobb hangsúlyt a prevencióra.

Minőségi alvás és a stressz kizárása

Szuper dolog, ha a nagyszüleid aktívak és fontos is (de erről a következő pontban beszélünk majd). Viszont arra is ügyelj, hogy eleget pihenjenek. Nagyon fontos az éjszakai pihentető alvás és nem árt bevezetni egy délutáni sziesztát se a napi rutinjukba. A nyugodt alvás egyik legnagyobb ellenszere a stressz. Ne hagyd idegeskedni a nagyit, próbálj meg harmonikus környezetet kialakítani számára és ne hagyd magára a problémáival. Fontos, hogy az idős és/vagy megözvegyült hozzátartozók lelki ápolására elég időt szánjunk és igyekezzünk minél több értékes beszélgetést folytatni velük. A lelki-szellemi egyensúly sokat javít a fizikai állapotán is egy idős embernek.

Tartsuk fitten nagyit!

Számtalan cikk szól arról, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert, nincs ez másként az időskori immunerősítéssel sem. Ösztönözd a nagyit az egészségi állapotának megfelelő testmozgásra. Mértékletes mozgással erősíthető az izomzat és az ízületek mellett az immunrendszer is. Az aktív séta és az úszás mondhatni jolly jokerek, ami a legtöbb krónikus betegség mellett is végezhető edzésforma. Nem feltétlen kell letolni egy keményebb Zumba edzést vagy betérni egy felszerelt edzőterembe a nagyszüleiddel. Elég egy kiadós hétvégi kirándulás is ahhoz, hogy fitten tartsuk a nagyit.

Tartsd távol a fertőzésektől

Mindannak ellenére, hogy megtanulhattunk 2020-ban a social distancing (=közösségi távolságtartás) fogalmát, ennek betartása jelenti a legnagyobb kihívást. Igazából csak ismételni tudjuk azokat az alapszabályokat, amiket a covid alatt be kellett tartanunk: kerülje a nagyi a tömeget, beteg rokonok vagy betegekkel érintkező rokonok ne látogassák, vásárolj be helyette, ha teheted, váltsd ki te a gyógyszereit és csak indokolt esetben látogasson egészségügyi intézményt/hivatalokat. Ezen felül pedig emlékeztesd kedvesen, hogy tartsa be az óvintézkedéseket. Viseljen maszkot, esetleg kesztyűt nyilvános helyeken, használjon kézfertőtlenítőt és mindenképpen cserélje le utcai ruháit, amikor hazaérkezik.

boldog család - időskori immunerősítés

Legyen szuper a táplálkozása

A szó legszorosabb értelmében! Hívd fel a figyelmét a superfood-okra és iktasd ki étrendjéből az ultra-feldolgozott élelmiszereket. Szuper élelmiszerek és étrend-kiegészítők nélkül az első négy pont betartása édes kevés az edzett időskori immunrendszerhez. A nagyüzemi előállítás és a termőföldek kimerülése ahhoz vezet, hogy élelmiszereink sajnos kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Ezért rendkívül fontos, hogy ezt a hiányt tudatosan pótoljuk, akár étrend-kiegészítőkkel. Válassz olyan készítményt, amelyben a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a szükséges mennyiségű mikroelemet tartalmazzák az egyes összetevőkből.

Fektess nagy hangsúlyt a C- és D-vitamin pótlására –  különösen az őszi-téli időszakban. Ne csak a megfelelő Omega-3 szintjéről gondoskodj idős rokonaidnak, hanem Omega-6:3 egyensúlyukról is. Ha szeretnéd egy helyen megtalálni mindazt, amire szüksége lesz nagyszüleidnek a hatékony időskori immunerősítéshez, akkor látogass el a Zinzino oldalára és tudj meg többet a Zinzino Protect+ és Zinzino BalanceOil+ termékekről.

Hozzászólás