Skip to main content

Azt a tényt már régebben is tisztáztuk, hogy szüksége van mindenkinek D-vitaminra ahhoz, hogy szervezete megfelelően működjön. Ennek a sokszor hormonként is emlegetett vitaminnak a legfőbb forrásaként a nap ismert, aminek hiányában az őszi-téli időszakban kiemelt szerepet kap a D-vitamin pótlás témaköre.

Mi most abban fogunk segítséget nyújtani, miként pótold a D-vitamint hatékonyan, hogyan tedd a vitaminpótlás eredményességét mérhetővé, illetve adunk 3 fontos okot arra, hogy jobban odafigyelj D-vitamin szintedre.

Ezért fontos a D-vitamin pótlás témaköre

Számos kutatás mellett a Harvard Egyetem tanulmányai is azt igazolják, hogy a Földön élők közel 15%-át, azaz egymilliárd embert érint a D-vitamin hiány. Ez nagyban köszönhető az egyes földrészeket érintő napfényhiányos hónapoknak és ezzel párhuzamosan a vitaminpótlás elhanyagolásának. Mondhatjuk tehát, hogy egy globális problémát fejtegetünk ezzel a émakörrel.

A D-hormon egy olyan zsírban oldódó anyag, amelynek hiánya súlyos betegségekhez vezethet, illetve befolyásolhatja csontozatunk, izomzatunk és immunrendszerünk egészségét is. Kiemelten fontos, hogy szervezetünk D-vitamin-szintjét ideális tartományba hozzuk és ott is tartsuk. Ehhez a napsütéses hónapokban sem feltétlen elegendő pusztán a napon tartózkodni. Az őszi-téli időszakban pedig kifejezetten szükséges a napi javasolt 1500-2000 NE (=nemzetközi egység) beviteléről étrend-kiegészítővel gondoskodni. Bizonyos betegségek, a csecsemőkor, az időskor és a várandósság ezen a napi javasolt adagon persze módosíthatnak, ezért érdemes:

  • tesztelni D-vitamin szintünket
  • szakember javaslata alapján emelni/csökkenteni napi D-vitamin adagunkat.

Most pedig jöjjön 5 olyan egészségügyi tény, amelyet számos kutatás és tanulmány igazol azt illetően, hogy miért fontos egészségmegőrzésed érdekében a D-vitamin fogyasztása.

D-vitamin pótlás fontos

#1 Megvéd a fertőzésekkel szemben

A D-vitamin jelentősen hozzájárul immunrendszerünk működéséhez és támogatja védekezőképességünket. Testünkben a fehérvérsejtek bizonyos típusai felelnek azért, hogy a kórokozókat elpusztítsák. Ha a D-vitamin szintünk alacsony, akkor ezek a fehérjék nem aktivizálódnak és szervezetünk nem élvezi védelmüket a fertőzésekkel szemben.

#2 A D-vitamin csökkenti az őszi letargiát

Sokszor hozták már összefüggésbe a kalciferol hiányát a depresszióval is, ami az őszi, nyomasztó időjárás, a napsütés hiánya és a komor atmoszféra mellett fel szokott erősödni. Ilyenkor a legjobb, ha ellenőrizzük D-vitamin és Omega-3 szintünket egyaránt és feltöltjük szervezetünk raktárát, hogy le tudja rázni fizikai, lelki és szellemi terheit.

#3 Erősíti fogainkat és csontjainkat

A D-hormonnak az egyik legfontosabb küldetése, hogy támogassa a kalcium beépülését csontozatunkba és fogazatunkba. A D-vitamin éppen ezért közvetlen hatással van a kalcium hasznosulására, ezáltal fogaink és csontjaink egészségére is. Megfelelő D-vitamin szinttel csökkenthetjük a fogszuvasodás, a fogvesztés, a csontritkulás és még az izomsorvadás esélyét is.

D-vitamin pótlás fontos 2

Erősítsd szervezeted idén télen is D-vitaminnal és gondoskodj napi szintedről a VitaminD Test elvégzése után a Zinzino ZinoShine+ étrend-kiegészítőjével, amely nemcsak D3-vitamint, hanem magnéziumot is tartalmaz.

 

Hozzászólás