Skip to main content

Bár az algákat évezredek óta fogyasztja az emberiség, itthon mégis csak mostanában kezdett egyre népszerűbbé válni. Olyannyira, hogy ma már sok étrend-kiegészítő, így a hagyományos halolaj és halolaj kapszulák helyettesítésére is használják. De miért is ilyen hasznosak ezek a mikroalgák?

BalanceOil Vegan, a Zinzino termék, amely algát is tartalmaz

Az algák gyökerekkel, levelekkel nem rendelkező, fotoszintézisre képes növények. Méretük változó; a Földön a legnagyobb és a legkisebb növények is az algák közül kerülnek ki. Jól bírják a szélsőséges körülményeket, olyannyira, hogy az első algák 3 és fél milliárd (!) évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Elődeink a folyó- és állóvizeket fogyasztva véletlenül, kisebb tavakból pedig akár szándékosan is magukhoz vehettek algákat. Ma már számos étrend-kiegészítő alapját képezik, amelyeket immáron a vegetáriánusok és a vegánok is bátran fogyaszthatnak.

Milyen algát használ a Zinzino?

A svéd cég a Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából nyeri ki az olajat, amely rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, így eikozapentaénsavban (EPA) és dokozahexaénsavban (DHA). A BalanceOil Vegan tehát egy olyan bioalternatívát kínál, amelyet vegánok, vegetáriánusok és a halolajat nem kedvelők is nyugodtan fogyaszthatnak. S miért ne szerezhetnénk be onnan ezeket az esszenciális omega-3 zsírsavakat, ahonnan a halak is teszik, vagyis a hidegvizes tengeri algákból? A Zinzino BalanceOil Vegan terméke az algán kívül magas olajsavtartalmú napraforgóolajat, rozmaringkivonatot, GMO-mentes kukoricából kinyert aszkorbil-palmitátot és GMO-mentes növényi olajokból származó tokoferolokat is tartalmaz.

Mennyire teljes értékű élelmiszerek a Zinzino által is használt algák?

Az algák magas fehérjetartalommal rendelkeznek, ráadásul aminosav-összetételük szinte tökéletes: két esszenciális aminosav (metionin és lizin) aránya kicsit alacsonyabb az ideálisnál. Az alga tehát jó alternatíva lehet a vegetáriánusoknak, akik főleg fehérjepótlás céljából fogyasztják. Az algák továbbá ásványi anyagokban gazdagok. Miért javasolt a BalanceOil Vegan fogyasztása? Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vegán étrend sokszor híján van egyes alapvető tápanyagoknak, így a D-vitaminnak és az omega-3 zsírsavaknak is. A Zinzino terméke azonban nemcsak ezeket ötvözi, hanem extra szűz, beérés előtt szüretelt olívaolajat is tartalmaz, amely omega-9-ben és polifenolokban gazdag. Vagyis a vegán változat ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint a cég hagyományos halolajat tartalmazó termékei.

A Zinzino algát tartalmazó termékének jótékony hatásai

A mikroalgákat már régebben is használták vérszegénység kezelésére, hiszen vastartalmuk jól hasznosul a szervezetben. Erősítik továbbá az immunrendszert, egyes kutatók szerint pedig a kemoterápiás kezelésekre is kedvezően hatnak. Fontos azonban tudni, hogy a tudomány jelen állása szerint a mikroalgák nem alkalmazhatóak rákos megbetegedések megelőzésére, illetve már kialakult probléma kezelésére sem. Ettől függetlenül számos jótékony hatásuk ismert, így fokozzák a teljesítményt, csökkentik a koleszterinszintet, segítenek a fogyásban, valamint az allergia és vírusok okozta betegségek megelőzésében és kezelésében is.

Mint minden más termék, természetesen az algákat tartalmazó étrend-kiegészítők esetében is érdemes a megbízhatóságot és a minőséget választani.