Skip to main content

Túlsúlyos eszkimó vagy túlsúlyos európai ember – vajon melyiknél nagyobb a cukorbetegség kockázata? Amennyiben az eszkimó valóban Alaszkában, illetve az arktikus területen él, akkor az európai embernél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki cukorbetegség. A miértre a táplálkozásukban találjuk meg a választ.

Az eszkimók fő tápláléka az évezredek során mit sem változott. Általában hideg vízi, mélytengeri halakat fogyasztanak, de előfordul a fókahús is az étlapjukon. A zsíros halak rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, ami különösen egészségessé teszi a sarkvidéki lakosokat.

Az omega-3 zsírsavak jelentősége

Az telítetlen zsírok csoportjában találhatóak az omega-3 esszenciális zsírsavak. Ezeket a szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplálékainkból vagy étrend-kiegészítők segítségével kell a szervezetünkbe bejuttatni.

A hosszú láncú omega-3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:

  • A DHA-t (docosahexaenoic sav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében és az észlelő funkciók javításában
  • Az EPA-t (eicosapentaenoic sav): az agy egészséges működésének fenntartásában kap szerepet.

Az omega-3 és az eszkimók

A híresen egészséges és jó fizikumú eszkimókkal kapcsolatban számos tudományos vizsgálatot végeztek. Mert bár azt hihetnénk, hogy ők sovány és izmos emberek, ugyanúgy előfordulnak ennél a népcsoportnál is túlsúlyosak. A különbség viszont az, hogy a túlsúlyos eszkimók lényegesen egészségesebbek, mint a hasonló tömeggel bíró átlagos amerikai vagy európai emberek.

Ha az európai vagy az amerikai statisztikákat tanulmányozzuk, az elhízott emberek jelentős százaléka cukorbeteg. Az eszkimóknál azonban ez nincs így.

Egy 2011-es vizsgálat alapján Délnyugat-Alaszkában 330 személy adatait elemezték ki, akiknek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. Amint azt várták, azokban, akikben alacsony volt a DHA és az EPA szintje és emellett kövérek voltak, a vér triglicerid- és C-reaktív protein (CRP) koncentrációja magas volt (a C-reaktív protein a szervezet általános gyulladásos állapotának jelzője). Ismert, hogy a magas triglicerid és CRP szint növeli a szívbetegség, és feltehetően a cukorbetegség kockázatát. Ezek az eredmények hasonlók voltak ahhoz, amit az USA többi államában szoktak találni azokban, akikben alacsony a DHA és az EPA szint. Az azonban új eredmény volthogy magas omega-3 zsírsav szint mellett a kövérség nem járt együtt ezekkel a kockázati tényezőkkel.

Összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy mennyiségű zsíros, omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztása bizonyos mértékig védőszerepet tölt be a 2-es típusú cukorbetegséggel és a kövérség más káros hatásaival szemben.

A Zinzino étrend-kiegészítő termékei

Persze nem költözhet mindenki Alaszkába vagy a sarkkörre. Itt Közép-Európában nehéz minden nap zsíros hideg vízi tengeri halat enni. Ha a hiányzó tápanyagokat szeretnénk pótolni, étrend-kiegészítőket kell fogyasztanunk. Tudnunk kell, hogy a Zinzino termékeinek piacra kerülését többéves kutatómunka előzte meg. Bátran bízhatunk a minőségükben. Ráadásul az étrend-kiegészítőket forgalmazó cégek közül elsőként készített olyan tesztet, ami egyszerűen kimutatja szervezetünk omega-6:3 arányát.