Mitől függ vitamin szükségletünk

Mitől függ vitamin szükségletünk

2020-09-13 Off By admin

A helyes vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem bevitel könnyebb betarthatósága érdekében kifejlesztettek egy olyan táblázatot, amely magában foglalja az egyes vitaminok Ajánlott Napi Tápanyagbeviteli (RDA – Recommended Dietary Allowance) egységét. Ez tökéletes iránymutatást ad, de nem számol olyan tényezőkkel, mint egy betegség, a várandósság vagy bármilyen többlet igényt teremtő faktor.

Milyen tényezők befolyásolják vitamin szükségletünket?

Az RDA egészséges, változatosan étkező embereknek készült, a vitaminhiány megelőzése és a betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Többletigény jelentkezhet viszont olyan megváltozott élethelyzetekben, mint a várandósság és a szoptatás, illetve más fizikai terhelések alatt, például sportolás és nehéz fizikai munkavégzés mellett.

Nagyobb vitamin dózisra van szüksége szervezetünknek, ha baleset éri, fertőzött állapotban van, illetve ha krónikus betegségben szenvedünk vagy a felsoroltak valamelyikéből próbálunk éppen felépülni. Bármilyen fokozott vitamin felvétellel vagy ha úgy tetszik, veszteséggel járó esemény több felvételt igényel.

De olyan tényezők is befolyásolhatják vitamin szükségletünket, mint például a korunk. Más a beviteli igénye egy csecsemőnek, egy felnőttnek és egy idős korú embernek. 

Most akkor mi is az ajánlott mennyiség?

Továbbra is az RDA az iránymutató, ám fontos figyelembe vennünk körülményeinket. A pontos szükséglet meghatározását érdemes szakemberre bíznunk, hogy kórtörténetünk, adottságaink és esetleges labor eredményeink ismeretében meghatározhassa a kívánt vitamin adagot.

A-vitamin ajánlott napi mennyisége normál helyzetben 700-900 mikrogramm, míg a C-vitamin 75 mg hölgyek és 90 mg férfiak esetében, a D-vitamin pedig csupán 5 mikrogramm. Az egyes B-vitaminokat az alábbiak szerint javasolt fogyasztani:

  • B1: 1.1 mg nőknek, 1.2 mg férfiaknak
  • B2: 1.1 mg nőknek, 1.3 mg férfiaknak
  • B3: 14 mg nőknek, 16 mg férfiaknak
  • B5: 5 mg
  • B6: 1.3-1.7 mg
  • B7: 30 mikrogramm
  • B9: 400 mikrogramm
  • B12: 2.4 mikrogramm

Hogyan gondoskodhatok a napi vitamin szükségletemről?

Egészséges táplálkozás és életmód mellett is javasolt rendszeresen étrend-kiegészítőt fogyasztani, hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogy az elfogyasztott ételekkel feltöltődött-e szervezetünk vitamin háztartása.

A Zinzino Xtend+ teljesen természetes, továbbfejlesztett, vegán immunerősítő és táplálékkiegészítő, amely tökéletes egységet alkot a BalanceOil és a ZinoBiotic termékekkkel. Úgy állítottuk össze, hogy támogassa velünk született immunrendszerünket: növényi és mikrotápanyagokat – köztük 22-féle létfontosságú vitamint és ásványi anyagot, valamint sütőélesztőből kivont, tisztított 1-3, 1-6 béta-glükánt – tartalmaz.