Az élesztőgomba jótékony hatásai

Az élesztőgomba jótékony hatásai

2020-09-26 Off By admin

Az élesztő amellett, hogy rendkívül fontos a konyhában, értékes anyag az egészségmegőrzésben is. A vitaminokban (főleg B-vitaminokban) és ásványi anyagokban gazdag élesztőben értékes aminosavak is találhatóak. Az élesztőgomba olyan természetes anyag, amelyet a vegetáriánus életmód követői is bátran fogyaszthatnak.

Mi is az élesztő?

Az élesztő kifejezést lényegében a gombák egy csoportjára használják (leginkább a Saccharomyces Cerevisiae-re). Az élesztőgombák táplálékát a cukor és a keményítő jelenti. Ezért is szaporítják gyártáskor egy különleges cukormelaszon.

Az élesztő fogyasztás jótékony hatásai

Bármilyen meglepő, az élesztő pozitívan hat kedély állapotunkra is. Csökkenti a depresszió, az idegesség és a szorongás tüneteit amellett, hogy hozzájárul a nyugodt alváshoz is.

Étvágyjavítóként is ismert az élesztő, illetve az emésztés egyik fő támogatójaként. Egyrészt a hasmenéses tünetek csökkentésében játszik szerepet ez a különleges gomba, másrészt pedig a krónikus vagy bakteriális fertőzések miatt kialakuló bélpanaszokat csökkentésében.

A vércukorszint helyreállításában is segítséget nyújt az élesztő. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy fogyasztása a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak (főként a krómnak) köszönhetően helyreállítja a vércukorszintet. Ha ez nem volna elég, akkor jó hír, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet is és növeli a HDL (jó koleszterin) arányát a vérben.

Az élesztő jótékony hatása külsőleg

Az élesztő akár elfogyasztjuk, akár külsőleg alkalmazzuk, csodát tesz a bőrünkkel! Megszünteti az irritációt és a kiütéseket, továbbá gyógyítja az aknés, problémás bőrt és csökkenti a zsírosodást. Ez mind annak köszönhető, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, amelyek nyugtató, gyulladáscsökkentő, ápoló és sebgyógyító hatásúak.

Hogyan fogyaszd vagy alkalmazd bőrödön az élesztőt?

Az élesztő is olyan fermentált élelmiszer, amely a bőrápolás és az étkezés során is egyaránt alkalmazható az egészségmegőrzésben. Mivel koncentráltan tartalmaz fontos tápanyagokat és gyorsan fejti ki hatását, ezért külsőleg-belsőleg előszeretettel használják. Az élesztőt a bevállalósabbak elfogyaszthatják nyersen is vagy akár vízzel kikevert arcpakolást is készíthetnek belőle.

Van azonban egy egyszerűbb megoldás is: a Zinzino Protect+ táplálékkiegészítő készítménye 1-3/1-6 béta-glükánjai sütőélesztő törzsekből kivont különleges, szabványosított formulával készülnek. Az 1-3/1-6 béta-glükánok erősítik a velünk született immunsejteket, hatékonyabbá téve működésüket.