A fehérjék alkotóelemei, vagyis az aminósavak fontossága

A fehérjék alkotóelemei, vagyis az aminósavak fontossága

2020-08-31 Off By admin

Milyen aminosavakat különböztetünk meg és miért fontosak?

Az aminosavak szervezetünk alapvető tápanyagai, a fehérjék alkotóelemei. Testünk szárazanyag tartalmának 50%-át fehérjék alkotják, amelyek többféle aminosavból épülnek fel. Ezek fő feladata, hogy segítsenek szervezetünknek a szövetképződésben.

Milyen aminosavak léteznek?

Az aminosavakat két fő csoportra osztjuk. Egyes típusokat képes előállítani szervezetünk, ezeket nem esszenciális aminosavaknak nevezzük. Vannak viszont olyan aminosavak, amelyekhez csak táplálkozás útján juthat szervezetünk, ezek az esszenciális aminosavak. Egyes besorolási rendszer szerint megkülönböztetnek még egy harmadik típust is, amely a félig esszenciális aminosavakat foglalja magában. Ezekből szervezetünk stressz vagy fizikai megerőltetés hatására csak korlátozott mértékben képes előállítani.

Miért van szükségünk aminosavakra?

Az aminosavak megléte vagy hiánya szervezetünk számos működési funkcióját befolyásolja. Az emésztéstől a sebgyógyulásig a legkülönfélébb biológiai és kémiai folyamatokban játszanak szerepet a fehérjék és az azokat alkotó aminosavak. Az aminosavaknak tehát szervezetünk helyes működésének szabályozásában és sejttermelődésében van jelentős szerepe.

Milyen jótékony hatása van az aminosavaknak?

Az aminosavak szöveteink és sejtjeink egészségéért felelnek. Segítenek a bőr, az ínszalagok, az izmok, a belső szervek, a mirigyek, továbbá a haj és a körmök felépítésében és regenerálódásában. Fontos szerepet játszanak a hormonok, ingerületátvivő vegyületek és az enzimek termelésében.

Mi történik, ha valamelyik aminosavból hiányt szenvedünk?

Már egyetlen aminosav hiánya is komoly betegségekhez vezethet, mivel ebben az állapotban sejtjeinket nem tudjuk újratermelni. Ilyenkor jelentkezhet enyhébb esetben fáradékonyság, de számolhatunk allergiás tünetekkel, felgyorsult öregedéssel, emésztési problémákkal, súlyos sejtkárosodással és immungyengeséggel.

Mi váltja ki az aminosav-hiányt?

Leggyakrabban a helytelen, fehérjeszegény táplálkozás áll a háttérben, de okozhatja komolyabb fizikai és lelki megterhelés, sőt akár egy fertőzés is az aminosavak hiányát.

A pótlás céljából érdemes figyelnünk fehérjebevitelünkre, amelynek leggyorsabb, legkényelmesebb és legkellemesebb formája a fehérjeszelet vagy fehérjeital fogyasztása. A Zinzino LeanShake vagy a ProteinBar kitűnő választás, mert mindamellett, hogy isteni az ízük hozzájárulnak szervezetünk fehérjeszükségletének pótlásához is.