Skip to main content

Az alvás testünk elengedhetetlen regenerálódási folyamata, mely segít feldolgozni a velünk történteket, legyen szó fizikai vagy érzelmi élményről. Kellő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás mellett jobb lesz közérzetünk, kedélyállapotunk és fizikai tűrőképességünk, továbbá javul reakcióidőnk és frissebb lesz az elménk is. Az alváshiány hosszú távon fizikai állapotunk romlásához, immunrendszerünk legyengüléséhez és komoly betegségekhez is vezethet.

Milyen alvásciklusok vannak?

Több alvási cikluson is átmegy szervezetünk egy kiadós éjjeli pihenés során. Egy átlag felnőtt esetében 8 óra egyhuzamú alvás alatt ideális esetben 4-5 teljes alvási ciklus zajlik le. Ezek a ciklusok megközelítőleg 2 órán át tartanak és több fázisból tevődnek össze. Az alvás első fázisában könnyen alszunk, míg a második szakaszban egyre mélyebben. A harmadik és a negyedik fázisokban – amelyeket más néven DELTA-fázisoknak is hívunk – , szenderülünk a legmélyebb álomba.

Ebben az állapotban képes szervezetünk a kielégítő alvásra és a pihenésre, melyek megvalósulásával fizikálisan és lelkileg is regenerálódunk. Az alvásciklus végül egy ötödik szakasszal ér véget, melyet sokan REM-fázisként emlegetnek. A REM a “Rapid Eye Movement”, avagy gyors szemmozgás rövidítése. Az alvási állapot onnan kapta a nevét, hogy számos feltűnő fiziológiai változás kíséri, amelyek egyike a gyors szemmozgás. Ebben a szakaszban légzésünk felgyorsul, intenzívebbé válik agyműködésünk és izomzatunk veszít tónusából. Ha álmodunk, akkor az ebben a fázisban következik be.

Ideális esetben hogyan alszunk?

Ha zavartalan álmunk, akkor általában az éjszaka első harmadában a delta-fázisaink hosszabbra nyúlnak, mint a REM fázisok. Aztán az éjszaka folyamán a delta-fázisok fokozatosan rövidülnek, végül pedig hajnalra teljesen eltűnnek. Ilyenkor a REM fázisok elnyúlnak és bizonyos pillanatokban szinte éberek vagyunk.

Jó esetben az alvás-ébrenlét ciklusunk illeszkedik a nappalok és éjszakák váltakozásához, valamint külső ingerektől mentes. Amennyire tudunk, gondoskodjunk róla, hogy álmunk háborítatlan legyen.

Mi befolyásolja az alvási fázisainkat?

Számos tényező befolyásolhatja alvási fázisainkat, melyek lehetnek rajtunk múló dolgok vagy éppen környezeti hatások. A fázisok teljesen különbözőek és más-más szerepet látnak el szervezetünk regenerálódásában, ám egy közös bennük: életvitelünk és élethelyzetünk nagyban befolyásolja őket. Másként halad át alvási fázisain egy aktív életmódot folytató és kiegyensúlyozottan táplálkozó, stresszmentesen élő személy; valamint egy megterhelt, stresszes és rendszertelenül étkező személy.

Hogyan gondoskodhatunk róla, hogy alvásunk pihentető legyen?

Közvetlen lefekvés előtt ne fogyasszunk ételt-italt, alaposan szellőztessünk ki hálóhelyiségünkben, teremtsük meg a számunkra legideálisabb hőmérsékletet és az elalvást megelőző fél órában töltsük időnket képernyőmentesen. Igyekezzünk tehát gondoskodni komfort érzetünkről és agyunk kikapcsolásáról. Ha biztosra akarunk menni az ellazulásban, de “nem szeretnénk altatókon élni”, akkor érdemes levendula, citromfű vagy a nyugtató hatásáról híres sáfrány tartalmú készítményt fogyasztanunk. Utóbbinak számos jótékony hatása van amellett, hogy segít a pihentető, nyugodt alvásban.

A Zinzino Viva+ teljesen természetes sáfrány kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő. Célja a stressz enyhítése, a hangulat javítása és a jó közérzet erősítése. Támogatja az idegrendszer és az agy egészséges működését, hozzájárulva a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez.

Hozzászólás