Skip to main content

A magnézium egy olyan ásványianyag, amely számos élettani folyamatban támogatja szervezetünket. Nem véletlen, hogy a negyedik legfontosabb ionunk. Hiánya jelentkezhet állandó feszült, stresszes és ingerlékeny állapottal. Utánajártunk, miként hat szervezetünkre a magnézium és annak hiánya.

Miben segít a magnézium?

A magnézium nélkülözhetetlen izomzatunk és az idegrendszerünk megfelelő működéséhez, továbbá a fehérjeszintézis folyamataihoz. Csontjaink szilárdságáról is gondoskodhatunk magnéziummal, mivel a kalcium megkötéséért ez az anyag felel.

Magnézium szintünk

Szervezetünk magnézium készletének jelentős százaléka csont rendszerünkben található, míg kisebb része szerveinkben. Sok magnézium van izmainkban, így szívünkben is, de agyunk, májunk és vesénk magnézium felvétele is magas.

Szervezetünk magnézium ellátottságát emésztőrendszerünk működése és vesénk állapota is befolyásolhatja. A magnézium a vékonybélből szívódik fel és jut a vérárammal sejtjeinkbe, szöveteinkbe, míg vesénk a csökkent magnéziumszint hiánypótlásáról gondoskodik. Táplálkozás útján a magnéziumnak csupán a harmada szívódik fel szervezetünkben.

A magnéziumhiány következményei

Itt jön a válasz a nagy kérdésre, hogy miért is kellene elegendő magnéziumot fogyasztani mindenkinek. A magnézium hiánynak első körben sejtjeink látják kárát, különösképpen az ideg és izomsejtek. Ezért is vagyunk fáradékonyak és ingerlékenyek magnéziumhiányos állapotban. A magnéziumhiány járhat étvágytalansággal, emésztőrendszeri panaszokkal, fáradtsággal, illetve izomgörcsökkel. Csökkenhet koncentrációs képességünk, feszültebbek lehetünk és szédülés is jelentkezhet.

Hogyan juthatunk elegendő magnéziumhoz?

Érdemes sok zöldséget, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonából készült péktermékeket és hüvelyeseket fogyasztanunk, de gazdag magnéziumforrás a csokoládé is. Enyhébb hiány esetén elég a tudatosabb táplálkozással szabályozni ásványianyag szintünket. Biztosra mehetünk viszont, ha jól felszívódó magnéziumot tartalmazó készítményt szedünk. Ilyen a magnézium-só, a magnézium-citrát és a magnézium-laktát is. A magnézium felszívódását segítheti a B6-vitamin is, amely a sejtekbe juttatja és bent is tartja a magnéziumot.

Kiknek kötelező a magnézium szedése?

Mindenkinek ajánlott, de szinte kötelező a magnézium azok számára, akik komolyabb fizikai, lelki, szellemi megpróbáltatáson mennek keresztül. Továbbá azoknak, akik stresszesen élnek vagy megterhelő munkát végeznek. Elengedhetetlen a magnézium a növekedésben lévő gyermekek és a kismamák számára is. Várandósság alatt a magnézium pótlása csökkenti a vetélés, a koraszülés, a fejlődési rendellenességek és a terhességi mérgezés kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint cukorbetegek és az asztmások számára is elengedhetetlen a magnézium.

Gondoskodjon magnézium beviteléről minden nap és fogyasszon olyan étrend kiegészítőt, amely gazdag magnéziumban és az annak felszívódását segítő B6-vitaminban.

Hozzászólás