Skip to main content

Sok mindenki hangoztatja, hogy mennyire egészségesen él, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, de abba senki nem gondol bele, hogy a mai zöldségek, gyümölcsök már egyáltalán nem a „régiek”. Sokkal kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaznak, nyersen szedik le őket és a boltba megérkezve érnek meg. Ez nem egy természetes folyamat. Gondolom más is tapasztalta már, hogy a szép, kerek, szemet gyönyörködtető gyümölcsök íztelenek, a rondább esetleg foltos lehet finom és hazai, de azt senki sem veszi meg. Az élelmiszer boltoknak nem érdeke, hogy ott maradjon az áru, így az üzletekben szinte csak importált áruval találkozunk. Ezen okfejtés következménye, hogy a szakértők egyértelmű álláspontja szerint vitamin pótlásra mindenkinek szüksége van táplálékkiegészítők formájában.

Mikor érdemes beszedni a vitaminunkat?

A táplálékkiegészítőket étkezés közben vagy közvetlenül utána kell beszedni, így a legoptimálisabb módon tudnak hasznosulni. Semmiképpen sem reggel éhgyomorra, valamint kávé mellett. Az éhgyomorra beszedett vitaminbomba nagyon megterheli a szervezetet, valamint csökkenti a hasznosulást. Fontos továbbá, hogy egy nagy pohár víz kíséretében fogyasszuk őket és arra is figyeljünk, hogy naponta igyunk meg minimum 2-3 liter vizet, ugyanis enélkül a szervezet nem képes a megfelelő működésére.

Mit, mivel szedjünk?

Ha külön-külön szedjük vitaminjainkat figyeljünk arra, hogy egyes vitaminokat hogyan kombináljuk más vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek segítik, erősítik egymást (szinergizmus), vagy éppen melyek azok a párosítások, amik nem működnek együtt (antagonizmus). A szakértők szerint a legpraktikusabb, ha multivitamin készítményt választunk, ugyanis a készítők kellő hozzáértéssel állították be az optimális vitamin mennyiséget. Ha mégis úgy döntünk, hogy csak bizonyos vitaminokat pótlunk fontos néhány szempontot szem előtt tartanunk. A vasat ne szedjük együtt a kalciummal és a magnéziummal, mert ezek a nyomelemek csökkentik a vas felszívódását. Ezek bevételét néhány órával később időzítsük. A C vitamin viszont kifejezetten szedhetjük vassal, mert megkönnyíti a felszívódását. A D vitamint a legtáplálóbb étkezésünkkor fogyasszuk. A K vitaminnal nagyon vigyázzunk, mert befolyásolhatja a vérhigító és szívgyógyszerek hatását.

Miből, mennyit?

A vitaminok mennyisége függ a korunktól, aktivitásunktól, sőt akár a nemünktől is. Aki sportol vagy fizikai munkát végez nagyobb mennyiségű pótlást igényelhet. A vitaminok megfelelő, személyre szabott, kiszámított pótlásának kiszámítására egy vastag könyv is kevés lenne, ezért tanácsos multivitamin készítményt választanunk, melyben a legoptimálisabb arány bevitele megfelelően támogatja szervezetünket.

Kiváló választás a Zinzino Xtend multivitamin terméke, mely a piacon jelenleg elérhető legfejlettebb étrend-kiegészítő. 23 vitamint és különféle nyomelemeket tartalmaz, valamint Wellmune-t, amely az élesztőgombából származó, nagy tisztaságú 1,3/1,6-béta-glükán.

Hozzászólás