Van különbség az omega-6 és omega-3 zsírsav között?

Van különbség az omega-6 és omega-3 zsírsav között?

2019-07-03 Off By admin

Ma a legtöbb ember túl sok omega-6 zsírsavat fogyaszt. Ugyanakkor azoknak az állatoknak a fogyasztása, melyek magas omega-3 szinttel rendelkeznek alacsonyabb, mint valaha.

Tudósok gyanúja szerint az eltorzult aránya ezeknek a többszörösen telítettlen zsírsavaknak talán a nyugati étrend egyik legveszélyesebb aspektusa lehet.

Miért gondoskodjon az omega-6 és omega-3 zsírsavak beviteléről?

Az omega-6 és omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek számos kettős kötéssel rendelkeznek. A szervezetünk nem rendelkezik olyan enzimmel, amely elő tudná állítani ezeket a zsírsavakat, így a táplálkozásunkkal kell hozzájutnunk ezekhez a létfontosságú zsírokhoz.

Ha étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiséget, akkor úgynevezett hiányállapot alakul ki és beteggé válunk. Ezért hívják őket alapvető, esszenciális zsírsavaknak.

Habár ezek a zsírsavak mások, mint a többi zsír. Nem csupán energiát használnak fel és elraktározódnak, hanem biológiailag aktívak és fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében, mint a véralvadás és gyulladások.

Mi az omega-6, omega-3 zsírsavak szerepe?

Az omega-6-nak és az omega-3-nak nem ugyan az a hatása. Tudósok szerint az omega-6 gyulladás elősegítő, míg az omega-3 gyulladás csökkentő tulajdonságáról ismertek.

Természetesen a gyulladás szükséges a túléléshez, segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől és a sérülésektől, de számos kárt tud okozni a szervezetben, akkor ha krónikus gyulladássá válik, azaz folyamatosan jelen van és lappang a testben.

A krónikus gyulladások előkelő dobogós helyen szerepelnek a mai modern betegségek versenyén. Ide tartoznak továbbá a szívbetegségek, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegségek és több fajtája a rákos megbetegedéseknek.

Miért fontos a megfelelő aránya az omega zsírsavaknak?

A szakértők hipotézise szerint a mai étrend túl magas omega-6 zsírsavakat tartalmaz és túl kevés omega-3-at, ami csökkentené a gyulladásokat. Szerintük, ha az omega-6:3 egyensúly megfelelő, akkor képes a szervezet a legoptimálisabb működésre. Ha nem így működik a szervezet az súlyos egészségügyi problémákat okoz.

Önnek megfelelő az omega-6 és omega-3 aránya? A Zinzino BalanceTest segítségével egy egyszerű vérteszttel leellenőrizheti egyensúlyát. Teszteljen mielőbb!