Skip to main content

Az emésztőrendszer megfelelő működése létfontosságú szerepet tölt be életünkben. Az emésztés folyamatait számos genetikai, anatómiai és lelki tényező befolyásolja. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a legkisebb emésztőrendszeri panaszokra is és gondoskodjunk bélrendszerünk megfelelő működéséről. Következő cikkünkben bemutatjuk az elfogyasztott étel útját és adunk pár tippet, hogyan tehetjük ezt az utat zökkenőmentessé.

Így működik az emésztés 5 lépésben

1.lépés:

Az emésztési folyamatok már a rágással elkezdődnek a szájüregben, amikor a fogaink őrlik az adott ételt és nyálunkkal elegyítve, könnyen lenyelhetővé teszik azt. Az étel útja a nyelőcsőben folytatódik, amely összeköti a garatot a gyomorral. Fontos, hogy ez a szakasz egészséges legyen, és a két végén található záróizom erős legyen, mivel ez akadályozza meg, hogy a lenyelt és gyomorba jutott táplálék, illetve a gyomornedvek visszaáramoljanak és reflux alakuljon ki.

2.lépés:

El is értünk a gyomorhoz, amelynek rendkívül összetett szerepe van az emésztés során. A gyomor feladata, hogy befogadja a lenyelt táplálékot és elegyítse az emésztő hatású gyomornedvekkel. A lebontott ételeket a patkóbélbe továbbítja a gyomor. Itt olyan további fontos gyomornedvek veszik kezelésbe az ételt, mint például a sósav, amely elpusztítja a táplálékban lévő kórokozókat.

3.lépés:

A patkóbélbe fokozatosan üríti tartalmát a gyomor. Ebben az emésztési szakaszban az epehólyag tartalma és a hasnyálmirigynedv is segít. A májban a májsejtek választják ki az epét és továbbítják az epehólyagba. Ennek fő szerepe az elfogyasztott ételben lévő zsír feldolgozása. Az epehólyag étkezéskor összehúzódik és tartalma a patkóbélbe jut, hogy segítse az emésztést. A hasnyálmirigy eközben kulcsfontosságú emésztőenzimeket termel, amelyek elsőként a hasnyálmirigy nedvbe, majd azzal a patkóbélbe kerülnek.

4.lépés:

Innen az étel tovább vándorol a vékonybélbe, ami a tápanyag felszívódás fő szerve. Ez egy több méter hosszú bélszakasz, amelynek belső felületén találhatók a bélbolyhok. Itt zajlik a bélben az ételek hígítása, különböző bélnedvekkel. Végül pedig az emésztőenzimek segítségével befejeződik az emésztési folyamat. A tápanyagokat szervezetünk speciális vivőanyagok termelésével veszi fel.

5.lépés:

A tápanyagok hasznosítása után a gyomor-bélrendszer utolsó szakaszába kerül a feldolgozott étel, a vastagbélbe, ahonnan a fel nem szívódott béltartalom széklet formájában kiürül.

Hogyan  támogathatjuk emésztésünket?

Első sorban rendkívül fontos, hogy megőrizzük fogaink egészségét, hiszen változatos táplálkozásra csak így nyílik lehetőségünk. Egészséges fogakkal nem kell megvonunk magunktól keményebb ételeket sem, például számos zöldséget és gyümölcsöt. Rostokkal gyorsíthatjuk az emésztési folyamatokat és megelőzhetjük a székrekedést is. Sokszori kisebb adagok fogyasztásával kevésbé terheljük emésztőrendszerünket, így kiküszöbölhetőek az emésztési panaszok, a puffadás és a gyomorégés. Megfelelő folyadékbevitel mellett gyorsabb lesz emésztésünk és elkerülhetjük a szorulás kellemetlen élményét. Kerüljük az oxidatív stresszt, vezessük le a feszültséget és szabaduljunk meg káros szenvedélyeinktől, ha szeretnénk megúszni az emésztőrendszeri betegségeket. Aktív életmód és rendszeres mozgás mellett gyorsabb lehet emésztésünk.

A tudatos táplálkozásnak elengedhetetlen részét képezi a megfelelő, rostokban gazdag táplálkozás vagy ennek hiányában étrendkiegészítő készítmény fogyasztása. Ennek rendszeres fogyasztása fél siker az emésztési panaszok leküzdésében.

A ZinoBiotic+ 8 természetes élelmi rost gondosan kialakított keveréke. Ezek a rostok a vastagbélben szívódnak fel, ahol támogatják a jótékony baktériumok elszaporodását. A ZinoBiotic+ segít csökkenteni a vércukorszint étkezések utáni megemelkedését, és fenntartani a megfelelő koleszterinszintet. A rostok elősegítik az egészséges bélműködést.

Hozzászólás