Skip to main content

Az oxidatív stressz, más néven oxidatív sérülés voltaképpen egy olyan sejtkárosodás, amely szabad gyökök hatására következik be szervezetünkben.

Mik a szabad gyökök?

Olyan atomokat, molekulákat vagy ionokat nevezünk szabad gyököknek, amelyek párosítatlan vegyértékelektronnal rendelkeznek. Oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák és molekula részletek, amelyek igyekeznek elektronokat szerezni maguk mellé. Ennek érdekében kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel. Ez a folyamat gyakran megváltoztatja a célmolekula struktúráját és funkcióját. Tulajdonképpen sejtkárosító hatású anyagok.

Mit jelent az oxidatív stressz?

Az oxidatív stressz az az állapot, amikor szervezetünkben az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul. Ilyen állapotban a szabad gyökök száma megnövekedik és károsítja a sejt rendszert, ami komoly betegségek kialakulásához vezethet.

Ezt előidézheti, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű és minőségű antioxidánst. Tovább fokozza szervezetünkben az oxidatív sérülés mértékét a dohányzás, az alkoholfogyasztást és a stresszes állapot is.

Ez az állapot különösen veszélyes a cukorbetegek, a daganatos megbetegedésben, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára. Kifejezetten káros azokra nézve, akik autoimmun betegségekben, továbbá olyan neurodegeneratív betegségekben szenvednek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Az oxidatív stressz hatásai

Az oxidatív stressz lényegében bármely szervünkben képes károsodást okozni. A sejtek károsodása gyorsítja az öregedési folyamatokat. A DNS károsodás hatására tumor képződhet szervezetünkben és hajlamossá válhatunk a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre.

Szervezetünk az oxidatív stresszes állapotban érzékenyebb a fertőzésekre is, tökéletes táptalajt kínálva a baktériumoknak és a gombáknak.

Emellett a kardiovaszkuláris és légzőszervi megbetegedések esélye is megnő egy oxidatív stressznek kitett szervezetben. A szív izomzatát támadva az oxidatív stresszes állapot súlyos esetben a szív hirtelen leállásához és szívelégtelenséghez is vezethet, míg a tüdőt támadva kialakulhat az asztma.

Az anyagcserét és emésztőrendszert támadó bélbetegségek mellett megjelenhet az oxidatív stressz hatására a cukorbetegség is. De gyakori, hogy mozgásszervi panaszok, reumás tünetek és ízületi gyulladások kísérik az oxidatív stresszt. Felelős lehet az oxidatív sejtsérülés az Alzheimer- és a Parkinson-kór, továbbá a Sclerosis Multiplex kialakulásáért egyaránt.

Szervezetünket antioxidánsokkal óvhatjuk meg az oxidatív stresszes állapottól és annak szövődményeitől, megkötve és semlegesítve a szabad gyököket.

A Zinzino BalanceOil nagy arányban tartalmaz olívából kivont polifenolokat, melyek rendkívül hatékony antioxidánsok így segítve szervezetünket az oxidatív stressz leküzdésében, továbbá omega-3 zsírsavval és D-vitaminnal erősíti immunrendszerünket is.

 

Hozzászólás