Skip to main content

Szervezetünk vitaminszükségletét számos tényező befolyásolja. Fontos, hogy egészségünk érdekében gondoskodjunk a megfelelő mennyiség beviteléről. Íme a 6 vitamin, ami nélkül nem érdemes élni:

A-vitamin
A szemek, a bőr és a haj egészségét nagyban befolyásoló vitamin fő szerepe, hogy megvédje szervezetünket a fertőzésektől. Kóros hiánya komoly látás problémákhoz, fiatal korban pedig növekedési zavarhoz vezethet. Magas A-vitamin tartalma van a kaliforniai paprikának, a répának, a spenótnak, a sütőtöknek, az édesburgonyának, a májnak, a tejnek és a tojásnak is.

B-vitamin
A különböző B-vitaminok hozzájárulnak többek közt az idegsejtek megfelelő működéséhez, valamint komoly szerepet játszanak a sejtek anyagcsere folyamatában, az energia-felvételben és a vérképzésben is. A B-vitamin hiány vérszegénységhez, a nyálkahártya gyulladásához, idegrendszeri zavarokhoz, fáradékonysághoz és izompanaszokhoz vezethet. A szükséges mennyiség beviteléről gondoskodhatunk tojással, napraforgómaggal, élesztőpehellyel, lazaccal, csirke- és marha hússal, tejjel, kagylófélékkel, hüvelyesekkel, zöld levelű zöldségekkel és állati belsőségekkel egyaránt.

C-vitamin
A C-vitamin a fehérjeszintézisben tölt be kulcsfontosságú szerepet amellett, hogy a csontok, az izmok és a vér szöveteinek felépítéséhez is hozzájárul. Emellett a sebgyógyulást is befolyásolja és antioxidánsként erősíti immunrendszerünket. Hiánybetegségét skorbutnak hívják, ami egyre ritkább jelenségnek számít. Fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság és súlyvesztés jelezheti a C-vitamin hiányát. Beviteléről gondoskodhatunk a homoktövis bogyójával, csipkebogyóval, feketeribizlivel, paprikafélékkel, petrezselyemmel, brokkolival, kelbimbóval, eperrel, kivivel és természetesen citrusfélékkel is.

D-vitamin
Legfontosabb szerepét a csontépítésben, a kalcium és a foszfor beépülésében tölti be, de ismert daganatellenes hatása is. Hiánya kedvezőtlenül befolyásolja a kalciumháztartásunkat, ami gyermekeknél olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint az angolkór. Szervezetünk képes önmaga is előállítani napfény hatására. Magas D-vitamin tartalma van a tejnek, az állati belsőségeknek, egyes halféléknek (pl.: hering, makréla, szardínia, lazac, kaviár, tonhal) és a csiperke gombának is.

E-vitamin
A sejtfal védelmezőjeként és a hormonháztartás szabályozójaként is ismert az E-vitamin. Hiánya gyengíti szervezetünk ellenálló-képességét. E-vitaminban gazdagok a növényi olajak és a gabonafélék, valamint a hüvelyesek, a mazsola és a búzacsíra is.

K-vitamin
A K-vitamin részt vesz a véralvadásban, valamint a csontképződésben, hiánya így ezek zavarához vezethet. Hasznos K-vitamin forrást jelentenek a zöldfűszerek, a tejtermékek, a mák és a szezámmag is.

A 6 fő vitamin ajánlott napi beviteléről érdemes táplálékkiegészítővel gondoskodnunk. A Zinzino Xtend készítménye ezen vitaminokon kívül további 16 nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag forrása.

Hozzászólás