Skip to main content

Mára már számtalan termék közül választhatunk, ha edzésünk hatékonyságát fehérjével szeretnénk segíteni. De mit tartsuk szem előtt, amikor vásárolni szeretnénk? Miért fontos egyáltalán, hogy fehérjét fogyasszunk?

Fehérjebevitel fontossága

A fehérje biztosítja az izomépítéshez szükséges aminósavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik. Edzés során izmaink sérülnek és az újjáépülés folyamata közben válnak rugalmasabbá és erősebbé. Ez minden esetben, nagyobb fizikai megterhelésnél is így történik. Azáltal, hogy fehérjét fogyasztunk segítjük izmainkat a gyorsabb felépülésben és támogatjuk a megfelelő aminósav meglétével a megfelelő szerkezeti állapot visszallítását. A fehérje bevitel továbbá hidratálja az izmokat és az aminósavak az immunrendszert is erősítik.

Mikor fogyasszunk fehérjét?

Edzés után, mert a szervezetünk ekkor a legjobban befogadó. A testmozgás által kiéhezett állapotba kerül és sokkal jobban tudja hasznosítani a bejuttatott tápanyagokat. Tehát edzés után kb 15 percen belül kell fogyasztanunk fehérjeturmixot, de maximum egy óra elteltével kell pótolnunk a kieső aminósavakat.

Miért kell táplálék-kiegészítőt szedni?

A táplálék-kiegészítők nem csodaszerek, hanem élelmiszerek, amelyek a legtisztább formában, mindenféle felesleges összetevő (zsír) és felszívódást lassító anyag nélkül tartalmazzák azt az összetételt, amire az izmainknak a sport által keltett stressz okán szüksége van és az aminósavak teljes skáláját biztosítják.

Milyen fehérjék közül lehet választani?

Ma számtalan márka kínál lehetőséget arra, hogy különböző színű, ízű fehérjével tudjuk saját ízlésünknek megfelelően kiválasztani számunkra az ideális terméket. Összességében azonban első sorban azt kell eldöntenünk, hogy növényi vagy állati eredetűt válasszunk. Az állati eredetű termékek sokkal közelebb állnak az emberi szervezethez, mint a növényiek, ezért ha nincs semmilyen allergiánk az összetevőkre vagy elvi okból nem zárkózunk el használatuktól, akkor ezt részesítsük előnyben. További előnyük a növényi fehérjékkel szemben, hogy a növényi termékek sokkal gyengébbek és biológiai értékük kissebb.

Zinzino LeanShake

Zinzino svéd cég súlykontroll termékcsaládjának egyik legnépszerűbb tagja a LeanShake, amely egy fehérjében, élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag készítmény. Zsírégetéshez és izomépítéshez is használhatjuk, ráadásul a bélflórában található mikrobiomok közötti egyensúly fenntartásában is segít. A Zinzino LeanShake glutén- és szójamentes, alacsony glikémiás indexszel és terheléssel rendelkezik és kizárólag természetes aromákat tartalmaz. Négyféle ízesítésben érhető el: csoki és eper, valamint vanília és erdeigyümölcs – utóbbi kettő ráadásul teljesen vegán.