Skip to main content

A legkeményebb diéta és mozgás mellett is nehezebben olvadnak a kilók az emberről, ha stresszel. Számos kutatás igazolja, hogy sajnos a folyamatos feszültség közvetlen kapcsolatba hozható a súlygyarapodással. Körbejárjuk a témát, hogy mit csinál szervezeteddel a stressz és miért olyan fontos kiiktatni, ha a nyári alakodra gyúrsz.

A fogyás legnagyobb ellensége: a kortizol

A stresszhormonként is emlegetett kortizol nem hiába kapta becenevét. Akkor termeli ezt az anyagot szervezetünk, ha sokat idegeskedünk, feszültek vagy ingerültek vagyunk. Akárhányszor stresszes helyzetbe kerülsz, annyiszor beindul a kortizol termelődésed, szervezeted természetes válasz reakciójaként. Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, csakhogy a kortizollal együtt beindul más hormonok termelődése is, amelyek magas szintje komoly károkat okozhat a hízás mellett szervezetedben.

Meg kell emésztened!

Először is meg kell találni az adott helyzetet, ami kiváltja nálad a stresszt, mert anélkül szervezetedet igencsak próbára teszi anyagcsere folyamataid és emésztésed is úgy, hogy észre sem veszed. Feszült állapotban kimerül a szervezeted, mivel csökken az energiaszinted, megváltozik a vérkeringésed és tested tápanyag ellátottsága. Természetes reakció, hogy gyorsan bekapsz valamit, hogy csökkentsd ezt a kellemetlen élményt, amihez ráadásul gyakran párosulnak emésztőrendszeri panaszok. A szorongás egyik legfőbb velejárója a székrekedés, de okozhat a stressz hasmenést, puffadást és gyomorégést is.

Megváltozott kalóriaszükséglet

Érthető, ha stresszes állapotban inger küszöbödön kívül esik a sport, de két szempontból is nagyon fontos, hogy ne hanyagold a testmozgást, ha sokat stresszelsz. A fizikai aktivitás segít levezetni a feszültséget. Az állandó stresszes helyzet gyakran vezet depresszióhoz, aminek egyik leggyakoribb tünete a befelé fordulás. A sport kerülésével és a mozgásszegény életmóddal könnyen kaphatsz még pár kilót is a lelki súlyok mellé, amit cipelned kell. Vigyázz, mert a szervezetednek nincs szüksége ugyanarra a kalória mennyiségre, mint aktív állapotban.

Érzelmi falatozások

A kortizol olyan hormonokat serkent a szervezetünkben, amelyek nem csillapodnak boldogság hormonok nélkül. Idegesen a szükséges táplálék sokszorosát képes bevinni az ember szervezetébe. Állj ellen a csábításnak és stresszes helyzetben keress olyan boldogság forrást, ami nem ehető.

A szervezeted raktároz

A túlzott stressz olyan folyamatokat aktivál szervezetünkben, amelyek szépen beindítják testünk zsír koncentrációjának növelését. Ez súlyos egészségügyi károkkal járhat és a stresszelést sem oldja meg. Amellett, hogy testünk válasz reakciójától szépen kialakul az úszógumink, belső szerveinkre is lerakódik a zsír, ami komoly megterhelést jelent szív és érrendszerünk számára egyaránt. Ha huzamosabb ideig élünk stresszes életet, az akár szívrohamhoz is vezethet. A krónikus stressz ráadásul komoly mértékben megnöveli a diabétesz kialakulásának kockázatát. A tartós stressz hosszú távon anyagcsere problémákat okoz, ami komolyabb emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

De mi a megoldás?

Ha nem tudod kiiktatni életedből a stresszforrást, akkor fókuszálj arra, hogyan dolgozd fel annak folyamatosan gyötrő impulzusait. Igyekezz egészségesebben táplálkozni és rendszeresen mozogni, feszültség levezetés és feltöltődés céljából. Fogyassz olyan természetes összetevőkból álló készítményt, mint a Zinzino Viva, amely természetes étrend kiegészítőként hozzájárul közérzeted javításához. Szabadalmazott sáfránybibe-kivonatával, 5 különböző B-vitaminnal, jóddal és C-vitaminnal járul hozzá ahhoz, hogy szervezeted könnyebben vegye az akadályokat stresszhelyzetben és megfékezze az elhízást.

Hozzászólás