Skip to main content

A lakosság mintegy 15-20%-át érintő népbetegség egyre szélesebb körben keseríti meg a magyar emberek életét. Az IBS-ként is emlegetett bélbetegség az elmúlt évek során a fiatalabb felnőtteket vette célkeresztbe.

Mi is az az irritábilis bél szindróma (IBS)?

Az irritábilis bél szindróma (vagy IBS) voltaképpen a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége. A vastagbelet támadó bélbetegség leggyakoribb tünetei közé sorolható a hasi fájdalom, a hasgörcs, a diszkomfort érzés, a székletürítési zavar (hasmenés és/vagy székrekedés) és a puffadás. A krónikus betegség tartós belgyógyászati kezelést igényel és folyamatos odafigyelést. Komoly tüneteket csak a betegségben szenvedők kis százalékánál produkál, ám lehet az IBS életveszélyes is. Megoldást jelenthet rá az életmódváltás és a stresszkezelés is, de sok esetben csak a szigorú diéta segíthet. Kellő önfegyelemmel teljesen tünetmentesen tartható. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést és folyamatos diagnosztikai vizsgálatokat is elrendelhet szakorvosunk. Nem szabad elbagatellizálni az irritábilis bél szindrómát, ugyanis olyan komoly szövődményeket okozhat, mint például a bélszövetek elváltozása, továbbá a vastag- és végbélrák.

Mi áll a hátterében?

Kutatók ezrei szeretnének erre a kérdésre választ kapni, ugyanis eddig a legrészletesebb vizsgálatokkal sem sikerült igazolniuk a betegségben szenvedőknél szervi vagy laboratóriumi rendellenességet. Triggerelhetik azonban az alábbiak az IBS kialakulását:

#1 Bélizomgörcs: Beleink falát izomrétegek borítják, amelyek a bélmozgásokat generálják. Ez a mechanizmus mozgatja a bélcsatornában az ételt. Előfordulhat azonban, hogy ezek az izom összehúzódások erősebbek és tovább tartanak, vagy éppen gyengék és rövidek. Előbbi gázképződést, puffadást és hasmenést okozhat, míg utóbbi kemény, száraz székletet, így székrekedéshez vezethet.

#2 Idegrendszeri probléma: Az emésztőrendszerünkért felelős idegeink rendellenes működése is okozhatja a bajt. Ha egyszer a szokásosnál nagyobb fájdalmat érzünk, amikor hasüregünk megtelik gázzal vagy beleink salakanyaggal, akkor később előfordulhat, hogy egy kisebb ingert is túlreagál szervezetünk. Míg egy inger hatására azon dolgozik testünk, hogy elkerülje a kellemetlen élményt, a helyzet csak rosszabb lesz és hasmenés, puffadás, székrekedés keserítheti meg napunkat.

#3 Bélgyulladás: A bélgyulladás kialakulhat immun sejtjeink túlszaporodásával is, amelyek elkezdik megtámadni a bélsejteket. Az immunválasz ilyenkor okozhat erős fájdalmat és hasmenést.

#4 Fertőzés: Az irritábilis bél szindróma hátterében állhat gyomor-bélhurut, amelyet baktérium vagy vírus okoz. Az IBS természetes bélbaktériumaink elszaporodása miatt is kialakulhat.

#5 Bélflóra változás: Baktérium flóránk változása is hatással van egészségünkre. Ha a beleinkben található jó baktériumok összetétele megváltozik, akkor sajnos hajlamossá válhatunk az IBS kialakulására.

De kiválthatja szorongás, depresszió, pszichológiai betegségek vagy egy olyan étel, amelyre intoleranciát mutat szervezetünk, sőt akár egy-egy hormonunk szintjének változása is. Fontos, hogy a stressz kizárása mellett odafigyeljünk táplálkozásunkra és bélflóránk egyensúlyára. Érdemes olyan étrend kiegészítőt választanunk, amely hatékony összetevőivel segíthet bélrendszerünk védelmével elkerülni az irritábilis bél szindrómát vagy tünet mentesíteni azt.

A ZinoBiotic+ 8 természetes élelmi rost gondosan kialakított keveréke. Ezek a rostok a vastagbélben szívódnak fel, ahol támogatják a jótékony baktériumok elszaporodását.