Skip to main content

A szezonális depresszió igen gyakori jelenség. A téli időjárásra jellemző borús és komor idő, amit gyakran csapadék és kevés napfény kísér, nagy mértékben befolyásolja hangulatunkat. Az enyhébb melankólikus állapotot sokaknál felváltja ilyenkor a téli depresszió, ami káros hatással lehet nemcsak lelkivilágunkra, hanem szervezetünkre is.

Szerencsére igen sok természetes módszer is a rendelkezésünkre áll már, ha szeretnénk kedélyjavítók nélkül átvészelni a szezont. Elhoztuk a TOP3 ellenszert, amivel oldhatjuk szervezetünk és lelkünk felett a felgyülemlett negatív érzelmeket és azok hatásait.

A D-vitamin

A téli depressziót sokan fényhiány-betegségként is emlegetik, mivel a jelenség legfőbb kiváltó oka a megváltozott időjárási körülményekben áll. Testünk, a bőrünket érő napfény hatására képes a D-vitamin előállítására, ám télen ez a folyamat nem tud bekövetkezni. A tünetek enyhítésére pontosan ezért alkalmazzák a D-vitamin kúrát, mivel az emberi szervezet a hiányra reagál a melankólikus hangulattal. A D-vitamin egy olyan hormon, ami komoly szerepet játszik a depresszió tüneteinek enyhítésében. A massachusettsi egyetem kutatói nemrég bizonyították be kísérletükben, hogy a D-vitamin szinttel fordítottan arányos a depresszió kialakulásának valószínűsége. A kockázat tehát alacsonyabb, ha kielégítő a vitamin szintünk és magasabb, ha D-vitamin hiányban szenvedünk.

A C-vitamin

A C-vitamin tulajdonképpen úgy oldja a stresszt, hogy segít egyensúlyban tartani a hormonrendszerünk válaszreakcióit. A stresszhormonok szintézisében és lebontásában játszik fontos szerepet, ezzel támogatva szervezetünket a stressz biológiai és pszichológiai hatásainak leküzdésében. Kutatások azt is igazolják, hogy azok, akiknek kielégítő a C-vitamin szintjük, könnyebben vissza tudnak zökkenni nyugalmi állapotukba és jobban megbírkóznak a feszültséggel.

A fentieken kívül a C-vitamin immunerősítő hatása is rendkívüli hatékonysággal segít a stressz és a depresszió elleni küzdelemben. Kiiktatva a negatív hatásokat, ellenállóbbá válunk a kórokozókkal, valamint a fertőzésekkel szemben és kevésbé leszünk hajlamosak a megfázásra is.

A stresszoldó hatást növeli a C-vitamin érerősítő hatása, amely az erek rugalmasságának fenntartásában és ellenálló-képességében jelentkezik. Ezzel az aszkorbinsav hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, és jól kezeli a magas vérnyomás okozta kellemetlen tüneteket.

A Sáfrány

A népszerű fűszer hatékonyan javítja alvásminőségünet és nagyszerű antidepresszáns. A Murdoch Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a sáfrány gyógyszerészeti tisztaságú kivonatának (affron) fogyasztása érezhetően jobb alváshoz segíti a stresszesebb életformát folytató, depressziós embereket is. A javuló alvásminőség enyhíti a mentális terheltséget és segít helyreállítani testünk bioritmusát is.

Ha ezt a triót fogyasztjuk télen, akkor kevésbé kell aggódnunk kedélyállapotunk miatt. Érdemes olyan étrend kiegészítőt választanunk, mint például a Zinzino Viva+, amely természetes hatóanyagokkal járul hozzá szervezetünk védelméhez és a jobb közérzethez.

Hozzászólás