Skip to main content

A stressz a szervezet válasza a minket ért külső hatásokra, amely akár egyfajta menekülés is lehet. Ez rövidtávon védelmet biztosít, de tartós hatás esetén a stressz megterhelő a szervezetnek.

A tartós stressz általában a szív-érrendszert támadja meg elsőként, de az emésztőrendszerre és az izmokra sincs jó hatással. Tünetei: nyugtalan és kevesebb alvás, meglévő étkezési szokások felrúgása (nem evés vagy éppen az ellenkezője: habzsolás és nassolás). Tartós stressz következményében romlik agyunk vérellátása, nő a vérnyomás, ezzel párhuzamosan pedig csökken a koncentrálóképesség.

A depresszió akkor alakulhat ki, amikor az ember olyan stresszhelyzetbe kerül, amelynek megoldására nem képes, vagy úgy véli, hogy nem képes. Első jelei lehetnek a hangulatingadozások, az alvászavar, a gondolkodási képesség csökkenése, étvágytalanság stb.

A segítség kéznél van: omega-3

Az omega-3 zsírsavak hatékonyak az akut stressz és az enyhe depressziós tünetek kezelésében. A halfogyasztás (mint az omega-3 zsírsavak egyik fő forrása) segít megelőzni a depresszió és a stressz okozta tüneteket. Kutatások szerint az Egyesült Államokban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a, míg Japánban a lakosság mindössze 0,1%-a depressziós. Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 szerepe vitathatatlan a depresszió leküzdésében.

Az omega-3 zsírsavak hatása

Azok a népek, akiknek legfőbb fehérjeforrásuk a hal, igen kevés megbetegedéssel néznek szembe. Azok a depressziós betegek, akik omega-3-at fogyasztottak, kezeléseik alatt sokkal nyugodtabbak és kevésbé feszültek voltak. Minél súlyosabb valakinek a depressziója, annál magasabb az omega-6 szintje, amely káros az egészségre. Az alkoholizmust is kísérő súlyos depresszió is összefüggésben áll az omega-3 zsírsavak hiányával, hiszen az alkohol kimeríti az agyban lévő DHA (dokozahexaénsav) tartalékokat. Az agy teljes egészében zsírból áll, így érthető, hogy a zsírfogyasztás hatással van az agy összetételére, különösen az ioncsatornákéra, ugyanis ezek szállítják a jeleket az agynak. Az omega-3 alacsony szintje tehető felelőssé továbbá a negatív hangulatért is.

Zinzino Balance Oil és Zinzino Viva

Omega-3 zsírsavat leginkább a fent említett módon, tengeri halakból tudunk a szervezetünkbe bevinni, illetve az olajos magvak is tartalmaznak omega-3-at. Sokan nem szeretik a halat vagy éppen az olajos magvak allergiás reakciót váltanak ki a náluk. Természetesen erre is van megoldás: a megfelelő omega-6:3 arány elérésében a Zinzino BalanceOil termékcsaládja, míg a jobb közérzet elérésében a Zinzino Viva segít.