Skip to main content

A terhesség első trimesztere kritikus időszak, amikor a magzat szervei és rendszerei kialakulnak. Ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani a megfelelő tápanyagbevitelre annak érdekében, hogy az anya és a magzat egészsége megfelelően támogatva legyen. Íme néhány kulcsfontosságú tápanyag, amelyekre fokozottan oda kell figyelni.

1. Folsav

A folsav elengedhetetlen a magzat idegrendszeri fejlődéséhez. A terhesség tervezésekor és az első trimeszterben napi 400 mikrogramm folsav fogyasztása ajánlott. Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek jó forrásai lehetnek.

2. Vas

A terhes nők gyakran tapasztalnak vérszegénységet. A vas szükséges a vér oxigénszállító képességéhez. Húsok, bab, lencse, spenót és teljes kiőrlésű gabonák magas vasforrások.

3. Kalcium

A kalcium fontos a magzat csontfejlődéséhez és az anya csontjainak egészségéhez. Tejtermékek, mandula, brokkoli és kalciumban gazdag növényi tejtermékek jó források lehetnek.

4. D-vitamin

A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához, ami fontos a csontok egészségéhez. Napfényből és D-vitaminban gazdag ételekből, például lazacból, tojásból és gombából is származhat.

5. Jód

A jód fontos a pajzsmirigy működéséhez, amely kulcsfontosságú a magzat agyfejlődésében. Tengeri ételek, például halak és tengeri algák jó jódforrások.

6. Protein

A fehérje elengedhetetlen a szövetek és a szervek fejlődéséhez. Húsok, halak, tojás, tejtermékek, hüvelyesek és magas fehérjetartalmú növényi ételek segíthetnek a napi fehérjeigény kielégítésében.

omega-3 terhesség7. Omega-3 Zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a magzat agy- és szemfejlődésében. Lazac, chia magok, lenmag és dió jó forrásai lehetnek. Amiben pedig még több Omega-3 van, az nem más, mint a Zinzino BalanceOil+, amely már kifejezetten kismamáknak összeállított csomagban, ún. kitben is elérhető.

Fontos Megjegyzés!

Mindezek mellett fontos az orvossal konzultálni, hogy a terhesség egyéni szükségleteihez igazítsa minden kismama a táplálkozást. Minden terhesség különböző, és egyéni egészségügyi szükségletek alapján kell eldönteni, milyen táplálkozási változtatások szükségesek.

A megfelelő táplálkozás és tápanyagbevitel segíthet abban, hogy az első trimeszter zavartalan legyen, és hozzájáruljon a kismama és a baba egészségéhez. Figyelj oda egészségetekre és válaszd a Zinzinot!

 

képek forrása: Freepik és Zinzino Official

Hozzászólás