Skip to main content

Sokan félnek a napozástól, úgy gondolják, hogy árt bőrük egészségének és szépségének. Ez így is lehet, de napszak és a napozási idő megválasztásával már sok bajtól megóvhatjuk magunkat.

Van egy jó hírünk: az omega-3 zsírsav fogyasztásával is sokat tehetünk szépségünkért! Ez az esszenciális zsírsav is vigyáz bőrünk egészségére. Belülről táplálva erősíti a kollagént és az elasztint, ezáltal a bőrünk kevésbé ráncosodik az esetleges napégést követően, rugalmassága fokozódik.  Az omega-3 csökkenti a bőrfelszínen lévő apróbb sérüléseket, valamint kevésbé hajlamosít a bőr kiszáradására. Ez különösen a tengerparton történő napozás alkalmával fontos, hiszen az intenzív napsütés mellett a sós tengervíz is ártó, szárító hatással bír.

Bőrünk extra táplálásáért és külső-belső egészségének megőrzése érdekében érdemes D-vitamint tartalmazó halolajat (pl. a Zinzino BalanceOil) és 24 órás bőrápoló szérumot (pl. Zinzino SkinSerum) is használni. Ha egy vízparti nyaralás után hazatérünk – ilyen gondos ápolás mellett – nemcsak mi leszünk kipihentek, hanem bőrünk is ragyogni fog.

Miben található meg az omega-3 zsírsav?

Elsődlegesen a hideg vízi tengeri halak: lazac, makréla, szardínia, szardella bővelkedik ebben a zsírsavban. Bizonyos olajos magvak is jelentős omega-3-tartalommal rendelkeznek, idetartoznak a pl. a diófélék illetve a lenmag, chiamag is. Sajnos sokan nem szeretik a halakat, illetve allergiások a diófélékre. Természetesen van számukra is megoldás. Számtalan olyan étrend-kiegészítőt lehet vásárolni, amelyek omega-3-at tartalmaznak. Néhányban még E-, illetve D-vitamin is található.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen étrend-kiegészítőt vásárolunk. Ilyenkor is érdemes a minőségre és a megbízhatóságra figyelni. A Zinzino halolajai (az izlandi LYSI-ből) elsősorban rövid életű, apró, nyílt tengeri halakból származnak. Ez ideális megoldás, hiszen ezen halak szervezetében nem tud megnövekedni a higanykoncentráció. A nyersolaj egy finomítási folyamaton megy keresztül, amely során eltávolítják a különféle szennyeződéseket. A Zinzino BalanceOil gyártója (LYSI) a termelésre vonatkozó valamennyi követelménynek, továbbá az élelmiszerekre vonatkozó GMP, vagyis helyes gyártási gyakorlat elveinek is megfelel.

Milyen típusú Zinzino étrend-kiegészítő számunkra az ideális?

Omega-3-at általában a klasszikus halolaj kapszulák tartalmaznak. Nem mindegy azonban, hogy milyent választunk. A napi ajánlott mennyiség: 200 – 500 mg EPA+DHA zsírsavak. A kapszulán kívül akár folyékony formában is hozzájuthatunk, ekkor egy megfelelő adagolókanálra van szükségünk. Bár a kanállal való kimérés egy kicsit macerásabbnak tűnik, de így legalább biztosan nem jut a szervezetünkbe megavasodott halolaj. (Ami esetleg még károsabb is, mintha nem fogyasztanánk omega-3-at.) A Zinzino ebben is az élen jár, hiszen halolajai többféle ízesítésben, sőt még vegán és vízben elkeverhető változatban is elérhetőek.