Skip to main content

Itt az ideje, hogy újra átvegyük a nyári bőrvédelem alapjait, és felkészítsük szervezeted a jó időre. Bőrünk védelmének kiemelt figyelmet kell szentelnünk a napi rutinunk részeként. Legnagyobb szervünk és egyben egyik legérzékenyebb érzékszervünk megérdemli a külső és belső támogatást, hogy hiánytalanul elláthassa fontos funkcióit. Készítsd fel a bőröd a nyárra és ápold a teljes szezon alatt tudatosan, hogy megóvd szervezeted számos betegségtől.

Bőrünk szerepe

A bőrnek számos funkciója van, amelyek közül a legfontosabb testünk mechanikai védelme. A fizikai behatásokon túl bőrünk megvéd a vegyi anyagoktól, a fertőzésektől és az UV-sugárzástól is. Emellett fontos kiemelni a bőr hőszabályozásban betöltött szerepét. 2-5 millió verejtékmiriggyel segíti hőháztartásunk szabályozását. Egyetlen funkció hiányossága vagy nem megfelelő működése egészségügyi problémákhoz vezethet. Éppen ezért kell gondoskodnunk bőrünk egészségéről, annak folyamatos sejtmegújulásáról.

Miért fontos a nyári bőrvédelem?

Egyre gyakoribb a bőrdaganatok előfordulása és a rohamos bőröregedés jelensége is. Éppen ezért irányult az elmúlt években nagyobb figyelem a bőrápolásra. Az ózonréteg elvékonyodásával és a káros ultraviola sugárzás erősödésével különösen fontos téma a nyári bőrvédelem.

Vegyük át az UV-ABC-t!

Az ultraviola sugárzás hullámhosszai más-más hatást fejtenek ki a bőrünkre. Az UV-C miatt nem nagyon kell aggódnunk, mert az nem éri el a Föld felszínét 100–290 nanométeres sugárzásával. Az UV-B a maga 290–320 nanométer értékével már nagyobb fejfájást okozhat, vagy ha azt nem is, bőr fájdalmat mindenképpen. Ha sok UV-B-nek tesszük ki testünket, akkor számolnunk kell a napégés mellett a bőrgyulladással is. Ha szerencsénk van, akkor csak szépen lebarnulunk a panaszok elmúlását követően és nem károsodnak a DNS-eink. Az UV-A 320–400 nanométeres sugárzásával direkt pigmentációt eredményez bőrünkön. Hatására szép barna színünk lesz, nem jelentkezik bőrünkön azonnal gyulladás, és bőröregedésre és melanomára is csak később számíthatunk.

Nyári bőrvédelem kisokos

Elsőként mindenkinek a fizikális fényvédelem jut ilyenkor eszébe, ami ugye árnyékolásban, kalap és napszemüveg viselésében, valamint 30 perccel napozás előtt fényvédő felkenésében merül ki. Két aranyszabály: Ha vízbe megyünk, sose felejtsük el 2 óránként újrakenni a naptejet, napkrémet, napolajat. Lehetőleg ne tartózkodjunk 11:00 és délután 15:00 között a tűző napon.

Ha imádsz sütkérezni, de nem szeretnél idős korodra egy csinos kis mazsolává válni, akkor ennyi óvintézkedés sajnos nem lesz elég. Alkalmazz szájon át is “fényvédőket”. Juttass elegendő C-vitamint és E-vitamint szervezetedbe, akár zöldségek és gyümölcsök, vagy antioxidánsban gazdag étrend kiegészítők formájában. A bőröregedési folyamatok megelőzésére hasonlóan hatékony a zöld tea, amely védelmet nyújt az UV-sugárzás káros hatásaival szemben.

Mivel a napsütés igencsak igénybe veszi a bőrt, csökkentenünk kell extracelluláris mátrixunk napfény miatti lebomlását. A tökéletes nyári bőrvédelemhez be kell építenünk bőrápolási rutinunkba a Zinzino Skin Serumot. Ez, a bőrünk szempontjából létfontosságú kozmetikum megakadályozza a mátrix lebomlását, hála a benne lévő szkvalénnek, 1-3 és 1-6 béta glükánnak, a tokoferoloknak és tokotrifenoloknak, illetve az olívából kinyert polifenoloknak. A védelem mellett pedig gondoskodik a mátrix képzéséről is olyan bőrsejtek termelésével, amelyek javítják az extracelluláris mátrixot és újjáépítik bőrünkben a kollagént.

A hosszantartóan fiatalos, feszes, friss, üde és ragyogó bőr egyik nagy titka tehát a megfelelő nyári bőrvédelemben rejlik és a bőrt tápláló, megújító kozmetikumok használatában. Ne feledkezz meg bőrödről, mert emlékeztetni fog 10 év múlva, hogyan bántál vele idén nyáron! 🙂

Hozzászólás