Skip to main content

Magyarországon a tél végére a lakosság 90%-a szenved D-vitamin hiányban, ezért fontos a témával többet foglalkoznunk.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin fajta, amelynek két ismertebb típusa van: a D2 és a D3. Táplálkozás útján nehezen pótolható, viszont a bőrünket érő napfény (pontosabban az UV-B sugárzás) hatására képes testünk önmaga is előállítani.

A D-vitamin feladata

Fontos szerepet játszik csontképződésünkben, továbbá elősegíti a kalcium felszívódását is. Segít koleszterinünk szinten tartásában, sőt megakadályozza az izomgörcsöket, így például a krónikus fejfájást is. Jelenléte vagy hiánya komoly mértékben befolyásolja csontjaink épségét és teljes szervezetünk működését.

A D-vitamin hiány tünetei

Enyhébb esetekben rossz hangulat, izompanaszok, gyengeség, betegségekre való fogékonyság jelentkezhet. Amennyiben a hiány hosszú távon fennáll, akkor számolhatunk törékeny és nehezen gyógyuló csontokkal, gyenge fogínnyel és gyorsan romló fogakkal, továbbá izomgörcsökkel is. Gyermekeknél szemmel látható tüneteket produkál a D-vitamin hiány, például a csontozat eldeformálódását (O-láb, X-láb).

A D-vitamin hiány következménye gyerekeknél

A D-vitamin hiány kialakulása gyermekkorban a legveszélyesebb, mert előidézheti az angolkór kialakulását, melyet deformálódott csontok, sápadtság, aránytalanul nagy fej, puha koponya, boltozatos homlok, görbe alsó végtagok, tyúkmell, laza izomzat, valamint a fogzás és mozgásfejlődés késése kísérhet.

A D-vitamin hiány következménye felnőtteknél

A csontlágyulás, csontritkulás, törékeny csontok mellett, a D-vitamin hiányos felnőtteknél jelentkezhetnek az immunrendszert érintő betegségek, idegrendszeri bántalmak, allergiás tünetek és olyan bőrbetegségek, mint például az ekcéma. A D-vitamin hiánya komoly mértékben növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

Fontos a D-vitamin szintre már csecsemőkortól odafigyelni. Egy egészséges felnőttnek napi 1000 NE D3-vitaminra van szüksége. Vérvétel útján kimutatható a D-vitamin aktuális szintje szervezetünkben, melynek esetleges hiánypótlásáról háziorvosunkkal is konzultálhatunk.

Hozzászólás