Skip to main content

A stressz egy igazi csendes gyilkos, amely nemcsak lelkünket gyötri, hanem sajnos testünket is. Emésztőrendszeri panaszok, hajhullás, rossz közérzet, szív- és érrendszeri megbetegedések és sorolhatnánk, mi minden más köszönhető a stressznek. Most kifejezetten a hölgyek oldaláról közelítjük meg és járjuk körbe a témát, ugyanis az állandó feszültség igen nagy hatással van a női ciklusokra is. Ha nem szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen a stressz hatása a menstruációra, akkor a cikk végén 3 szuper tippet is adunk, hogyan szabadulj meg a feszültségtől.

Így dolgozik a női stressz

A női hormonális egyensúly egy rendkívül összetett és nagyon könnyen kibillenthető rendszer. Ha ez a tűpontos rendszer valahol mégis hibádzik, mert egy kisebb vagy nagyobb fizikai, esetleg lelki változás kizökkenti testünket a harmóniából, akkor az többek közt havi ciklusunk megváltozásával, illetve menstruációs panaszokkal járhat. Nem beszélve mondjuk a ciszták és egyéb kellemetlen nőgyógyászati problémák megjelenéséről.

Persze a stressz nemcsak a menstruációra, hanem az azt megelőző időszakra is hatást gyakorol, ezért sokkal intenzívebben élhetjük meg egy alapjáraton feszült állapotban a PMS (=premenstruációs szindróma) tüneteit. Ezek a tünetek jelenthetnek fizikai  és mentális megpróbáltatást is. Így többek közt tapasztalhatunk migrént, mellfeszülést, alhasi görcsöket, bőrproblémákat, továbbá pár (1-3 kg) hirtelen megjelenő majd gyorsan el is tűnő plusz kilót. Pszichésen is megterhelő lehet ez az időszak és jellemezheti hangulatingadozás, sírósság, túlérzékenység, ingerlékenység és komorság is.

Sok stresszes nő panaszkodik menstruáció előtt alvászavarokra, koncentrációskészségük csökkenésére és étvágyuk, valamint székletük és vizeletük megváltozására is. A stressz hatására, pillanatnyilag felborult hormonháztartás elég színes és akár teljesen egyénfüggő tünetekkel is jelentkezhet. Általánosságban az mondható el, hogy ezek az extra stresszes napok nagyon megkeserítik a hölgyek életét.

A jó hír, hogy nem veled van a baj, ez teljesen normális, csak a tested a stressz hatására egy őrült játékot játszik érzelmeiddel és testeddel, amin kicsit tudatosabban kell felülkerekedned.

a stressz hatása a menstruációra hormonokA stressz hatása a menstruációra – Így dolgoznak a hormonok

Két fő hormon felelős azért, hogy egy női ciklus tökéletesen végbemenjen. Ez a két hormon az ösztrogén, amelyet tüszőhormonként is szoktak emlegetni, a másik pedig a progeszteron, amelyet sokszor hívnak sárgatesthormonnak. Az ösztrogén és a progreszteron termelődésének szabályozásáért, valamint egyensúlyban tartásáért agyunk felel. Stresszes állapotban viszont nem képes maradéktalanul ellátni feladatát és megfelelő szinten tartani ezt a két fontos hormont.

Amikor stresszesek vagyunk, akkor a menstruáció előtti időszakban megemelkedik szervezetünkben a prolaktin hormon szintje,  ami ezzel egy időben előidézi a progeszteron csökkenését az ösztrogénnel szemben. Az egyensúly felborulása kellemetlen fizikai és lelki tüneteket produkál, ami tovább fokozza a feszültséget és ezzel együtt olyan hormonok termelődését, mint a kortizol, ami szintén kedvezőtlenül befolyásolja a menstruációt, sőt súlygyarapodást okoz.

a stressz hatása a menstruációra

Az állandó stressz hatása a menstruációra

Az állandó stressz hatása a menstruációra nézve cseppet sem előnyös. A hormonháztartás felborulásával együtt megváltozhat, rendszertelenné változhat a nők ciklusa, ami további stresszfaktort jelent és idővel egy ördögi körbe sodor fizikálisan és lelkileg egyaránt. A tomboló hormonok pedig felerősítik a PMS tüneteit, megnehezítve hétköznapjainkat. Ebben az állapotban sokkal nehezebb teherbe esni is, a kiszámíthatatlan peteérés miatt. Ha ez nem volna elég, akkor sajnos számíthatunk a hüvelyflóra felborulására és ez által olyan kellemetlen tünetekre, mint a fertőzésekre való fogékonyság.

Hogyan csökkentsük a női stresszt?

Tanuljuk meg tudatosan kezelni a feszültséget, mozogjunk rendszeresen és fogyasszunk olyan étrend-kiegészítő készítményt, mint a Zinzino Viva+, amely nyugtató hatása segít megbírkózni a feszültséggel, energiát ad, hogy átlendüljünk az akadályokon, miközben támogatja a pihentető alvást és a kiegyensúlyozott életet.

Hozzászólás