A bőr rétegei és szerepük

A bőr rétegei és szerepük

2020-05-18 Off By admin

Bőrünk a legnagyobb szervünk, amelynek fontos szerepe van szervezetünk külső hatásoktól való védelmében.

Milyen rétegei vannak bőrünknek?

Bőrünk három rétegből áll, amelyek más-más szerepet töltenek be. A bőrfelszíntől a mélyebb rétegek felé haladva előbb a felhám, majd az irha végül pedig a bőralja található. A felhám több réteg elszarusodó laphámból áll. Az itt lévő sejtek folyamatosan elkopnak és újratermelődnek. A hám vastagsága függ attól is, hogy az adott testrész milyen mechanikai terhelésnek van kitéve (ezért is vastagabb talpunkon a bőr). Az irha egy laza rostos kötőszövet, amely kollagénből és rugalmas rostokból áll. Egy finomabb és egy durvább rostozatú rétegre oszlik. A bőralja bőrünk legmélyebb rétege, amelyet zsíros kötőszövetek alkotnak.

Mi a felhám szerepe?

A hám, más néven epidermisz szerepe, hogy fizikai védőrétegként szolgáljon a külső behatásokkal szemben. A szaruréteg segít megóvni testünket az UV-sugárzástól, a fertőzésektől vagy akár a hidegtől is. A hám többi rétege azon dolgozik, hogy bőrünk folyamatos sejtosztódással regenerálódjon, miközben elhalt sejtjei elkopnak.

Mi az irha szerepe?

Az irha, avagy dermisz bőrünk középső rétege. Ez a bőrréteg szolgál a hám vérellátásáról gondoskodó erek, a szőrtüszők, a verejtékmirigyek és az idegvégződések otthonául. Fő feladata, hogy mechanikai védelmet biztosítson, valamint szabályozza testünk só-vízháztartását és immunrendszerét. Az irharéteg sérülése csak maradandó heggel képes gyógyulni.

Mi a bőralja szerepe?

A hipodermisz, azaz bőralja főleg zsírszövetekből áll. Ez a bőrrétegünk gondoskodik testünk hőszigeteléséről. Tompítja a mechanikai behatásokat, szabályozza és raktározza energiakészletünket. Súlyunk változásával itt módosul elsőként testünkben a lerakódott zsírréteg mennyisége. Sérülésekor ennél is hegszövet képződik.

Fontos, hogy megóvjuk bőrünket és kívülről-belülről tápláljuk. Egy általános, egészséges étrend betartásával és a helyes bőrápolási rutin követésével is támogathatjuk bőrünk egészségét. A Zinzino Skin Serum egy arcra és nyakra kifejlesztett, 24 órás bőrmegújító formula. Hidratálja és simává varázsolja a bőrt, valamint javítja annak rugalmasságát és feszességét. Csökkenti a finom ráncokat, javítja a bőr kinézetét.