Skip to main content

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer „tévedése”, egy eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Pl: atkák, virágok, növények pollenjei, állati szőrök, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek. Az allergia kialakulási folyamata máig nem ismert. Egyik pillanatról a másikra érkezhet és ugyan evvel a lendülettel távozhat is életünkből.

Miért növekszik az allergiások száma?

Több tanulmány is alátámasztotta, hogy a stresszes életmód, a dohányzás, a légszennyezettség negatív hatással van szervezetünkre, így eltompít bizonyos érzékszerveket, ezáltal nem megfelelő működésre készteti szervezetünket. Régen nem ismerték szinte ezt a fogalmat, mára a népesség 15-20 %-a allergiás betegségben szenved. Csak Európában és az USA-ban mintegy 50 millió ember allergiás.

Mi az esélye annak, hogy allergiásak legyünk?

Az allergiára való hajlam általában öröklődik. Ha családjában nincs allergiás, akkor 10 % az esély, hogy Ön az legyen viszont, ha mind két szülője allergiás, akkor az esély 60-80 %-ra nő. Természetesen a külső környezeti hatások befolyásolják az eredményt.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük vagy enyhítsük az allergiás tüneteket?

  • Tavasztól őszig sűrűn cseréljük az ágyneműnket, legfőképp a párnahuzatunkat, hogy a hajunkról bevitt pollenek ne okozzanak álmatlan éjszakát.
  • Készítsünk csalánból teát. Az egyik legjobb választás lehet a kezdeti allergiás tünetek enyhítésében. Gazdag karotinban, K-vitaminban és a kvercetinben, ami gátolja az allergiát okozó hisztamin termelődését. A csalán mellett jótékony hatású a lándzsás útifű és a kakukkfű is, e két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban is.
  • Fogyasszunk omega-3 készítményt, hisz számos esetben bebizonyosodott, hogy a készítmény gyulladáscsökkentő hatása hatékony a megduzzadt hajszálerek és a gyulladásos reakció kezelésében. A kiváló minőségű Zinzino BalanceOil segítségére lehet tünetei enyhítésében.